طی فرایند آماده سازی مواد غذایی فرآوری شدهای همچون ماکارونی، بر روی مواد اولیه تغییراتی صورت میگیرد. همچنین افزودنیهایی نظیر رنگ خوراکی، انواع طعم دهندهها و مواد نگهدارنده به آنها اضافه میشود. همواره این نگرانی وجود داشته و دارد که مبادا خاصیت مواد اولیه تغییر پیدا کرده و فواید آن از بین رفته و تنها مضرات را به دنبال داشته باشد. البته باید توجه داشت که هر چقدر مواد با شکل طبیعی خود مصرف شوند و تغییرات کمتری روی آنها صورت بگیرد، نمایه گلایسمی آنها پایینتر خواهد بود. بالعکس این مسئله نیز صادق است یعنی به هر میزان تغییرات بیشتری روی مواد خوراکی صورت بگیرد نمایه گلایسمی نیز بالاتر خواهد رفت.
ویژگیهای ماکارونی
از آن جایی که ماکارونی برعکس نان و برنج از کربوهیدرات پیچیدهای برخوردار است، این غلات از سایر مواد خوراکی، در این زمینه مفیدتر هستند. برای مثال در نظر بگیرید که یک فرد لازم است روزانه بین 60 تا 55 درصد رژیم غذایی خود را کربوهیدرات مصرف کند. از این میزان تنها 15 تا 20 درصد آن لازم است که از بین کربوهيدراتهای ساده باشد. در نتیجه مابقی کربوهیدرات مورد نیاز روزانه بدن، باید از بین مواد غذایی دارای کربوهيدراتهای پیچیده تامین شود.
تنها در این صورت است که فرد میتواند همراه با مصرف کربوهیدرات، از بالا رفتن قند خون خود نیز جلوگیری کند. زیرا مواد غذایی با کربوهیدرات پیچیده نظیر ماکارونی، میتوانند با در بر داشتن اندیس گلایسمی پایینتر قند خون فرد را به صورت تدریجی بالا ببرد. از همین رو افراد میتوانند قند خون خود را مدیریت کنند و درباره افزایش قند خون ناگهانی، نگرانی نداشته باشند.
با وجود این که در گذشته ماکارونی به عنوان یک خوراکی چاق کننده شناخته میشد، امروزه تقریبا در همه جای دنیا این باور تغییر کرده و از آن به عنوان یک غذای سالم یاد میشود. مواد تشکیل دهنده ماکارونی البته اگر از برند مرغوبی باشد سمولینای گندم دروم است. طی فرایند آماده سازی ماکارونی، ابتدا گندم سخت دروم را به عنوان بهترین ماده برای تولید محصولات خمیری، آسیاب میکنند. خصوصیات ویژه این نوع از گندم باعث شده تا آن را به عنوان برترین گونه گندم بشناسند.
با وجود این ممکن است افرادی که رژیم غذایی ضد چاقی دارند از خوردن انواع کربوهيدراتها از جمله ماکارونی منع شوند. به طور کلی خوردن کربوهیدرات در رژيم غذایی روزانه لازم است و نباید به طور کامل حذف شود. زیرا خوردن این محصولات در میزان مناسب بسیار مفید و لازم است.
نکات مهم برای مصرف ماکارونی
با وجود اینکه به خواص ماکارونی اشاره کردیم و از ضرورت آن برای بدن سخن گفتیم، اما هر ماده غذایی در زمان تهیه و طبخ، نکاتی دارد که باید رعایت شود تا مصرف کننده دچار مشکل نشود. در ادامه به برخی نکات مهم هنگام خرید و پخت ماکارونی اشاره میکنیم.
- ماکارونیهای قهوهای با سبوس بیشتر و ماکارونیهای غنی شده با انواع ویتامین، گزینههای مناسبتری برای مصرف هستند.
- ماکارونیهایی که از آرد حبوبات تهیه شدهاند، میزان کربوهیدرات مقاوم در آنها زیاد است و جذب آنها بسیار دشوار است.
- ماکارونی با افزایش سطح هورمون سروتونین باعث ایجاد آرامش در فرد میشود.
- در هنگام پرخوریهای عصبی، استفاده از ماکارونی گزینه مناسبی نیست زیرا کالری بسیار بالایی دارد.
- وجود الیاف بسیار زیاد در ماکارونی سبب جلوگیری از اشتهای کاذب میشود. به همین علت است که حتی در رژیمهای غذایی کاهش وزن، نیز میتوانید مقدار کمی ماکارونی را بگنجانید.
- استفاده از سبزیجات در پخت ماکارونی علی الخصوص نعنا و جعفری بسیار مفید است و طعم غذا را نیز بهتر میکند.
- استفاده از سالاد قبل از مصرف ماکارونی به شدت توصیه میشود. سبزیجاتی مثل کاهو، کلم و بروکلی برای این منظور مناسب هستند.
- ماکارونی را با میزان روغن کم طبخ کنید. استفاده بیش از حد روغن در طرز تهیه ماکارونی باعث بالا رفتن سطح کالری آن میشود و غذا را سنگین و هضم آن را سخت می کند. به علاوه ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود.
- در هنگام پخت، اضافه کردن مقداری نمک به آب کافی است و اضافه کردن روغن توصیه نمیشود.
- ماکارونیهای غنی شده با ویتامین D سوخت و ساز بدن را افزایش میدهند و کربوهیدرات را با سرعت بیشتری به انرژی تبدیل میکنند.
- توصیه ما به نوجوانان و مادران ماکارونیهای غنی شده با آهن هستند.
- گوشتهای کم چرب نظیر ماهی، مرغ و تن ماهی گزینههای مناسبتری برای استفاده در کنار ماکارونی هستند.
- استفاده از آبلیمو در کنار گوشت در غذا، جذب آهن را در بدن افزایش میدهد.
- سویا نیز یکی دیگر از مواد غذایی است که میتوانید در کنار ماکارونی سرو کنید. استفاده نصف با نصف گوشت و سویا در ماکارونی سبب میشود هم از آهن و فیتواستروژن بهرهمند شوید.
- در تهیه ماکارونی به هیچ عنوان از پنیرها مخصوصا نوع پر چرب آن استفاده نکنید.
- فلفل در ترکیب ماکارونی علاوه بر خوش طعم شدن غذا باعث افزایش سوخت و ساز بدن نیز میشود.
فواید مصرف ماکارونی
شاید باور نکنید غذای سادهای مثل ماکارونی چه خواص بینظیری میتواند داشته باشد. انرژی زیادی که در مصرف یک وعده ماکارونی به دست میآورید را هم اصلا نمیتوانید نادیده بگیرید. به علاوه این غذا بسیار عامه پسند و خوشمزه است. ماکارونیها معمولا سرشار از انواع ویتامینهای گروه B هستند. افرادی که از کم خونی رنج میبرند نیز میتواند با خوردن ماکارونی از منابع سرشار آهن و روی موجود در این غذا بهرمند شوند.
ماکارونی و ویتامین ها
همانطور که پیشتر اشاره کردیم ماکارونی دارای انواع ویتامین B است. به علاوه وجود ویتامین آ در ترکیب ماکارونی به رشد و تکثیر سلولهای پوستی کمک میکند و برای پوست بسیار مفید است.
رشد مو با کمک ماکارونی
وجود منابع غنی اسید فولیک در ترکیب ماکارونی و استفاده از یک نوع گندم کامل برای تهیه ماکارونی باعث شده، تا این ماده غذایی برای رشد و جلوگیری از ریزش مو بسیار مناسب باشد. از طرفی اسید فولیک موجود در این محصول برای درمان جوش و آکنه بسیار مفید است.
سلامت قلب و عروق با کمک ماکارونی
یکی از مواد مغذی و بسیار مفید موجود در ترکیبات ماکارونی پتاسیم است. این ماده مغذی در بهبود عملکرد قلب و عروق نقش بسزایی دارد. از طرفی برای کاهش کلسترول بسیار کمک کننده است و از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
ماکارونی و عضلات
پتاسیم موجود در ماکارونی برای تقویت عضلات و رفع مشکلات عضلانی نظیر گرفتگی بسیار مفید است. همچنین در رفع اسپاسمهای عضلانی و درد عضلات بسیار کمک کننده است.
افزایش وزن سالم
کربوهیدرات غنی موجود در ماکارونی برای افزایش وزن بسیار مفید است. به گونهای که هر صد گرم از این ماده غذایی برابر با 50، گرم کربوهیدرات در خود جای داده است.
ماکارونی انرژی زا
کربوهیدرات فراوان موجود در ماکارونی سبب افزایش سوخت و ساز بدن و جلوگیری از ضعف و بیحالی و ایجاد انرژی فراوان در بدن میشود. یک بشقاب کامل ماکارونی میتواند تا ساعتها شما را فعال نگه دارد.
درمان کمخونی با ماکارونی
شاید برای تان تعجب برانگیز باشد اگر به شما بگوییم ماکارونی برای رفع کمخونی مفید است. ماکارونی دارای منابع غنی آهن است از همین رو برای جلوگیری از بروز کمخونی در زنان باردار توصیه میشود. از این رو برای حفظ سطح هموگلوبین بدن در حالت طبیعی بسیار مفید است. به علاوه به افزایش تشکیل سلولهای قرمز نیز کمک شایانی میکند.
تقویت استخوان
برای کودکان و خردسالان مصرف ماکارونی به شدت توصیه میشود. زیرا حاوی اسیدهای آمینه و پروتئین است که در تقویت و رشد استخوانها تاثیر میگذارد. برای افرادی که احساس درد در مفاصل دارند نیز مصرف ماکارونی برای تقویت مفصلها توصیه میشود.
تاتیرات ماکارونی بر مو
اگر موهای شما از شفافیت و درخشندگی لازم برخوردار نیست، برای ایجاد درخشش در آنها میتوانید از ماسک آب ماکارونی استفاده کنید. برای این کار تنها کافی است که موهای خود را با آب حاصل از آبکشی کردن ماکارونی جوشیده مورد شستشو قرار دهید. شاید باور نکنید اما این کار بسیار مؤثر است.
ادویه های مغذی برای تهیه ماکارونی
در تهیه ماکارونی معمولا از ادویههای مختلفی استفاده میشود که هر کدام از این ادویهها خواص مختلفی دارند که ترکیب آنها با ماکارونی باعث افزایش خواص این غذای خوشمزه میشود.
هل
دانههای هل برای کنترل دیابت، سلامت گوارش، پیشگیری از سرطان، سلامتی و تقویت قلب و عروق، درمان افسردگی کنترل فشار خون و … موثر است. اما شاید بهترین خاصیت آن عطر و طعم بینظیر آن است که به غذا میبخشد ؛ برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله خواص هل سبز مراجعه کنید.
میخک
این ادویه خوش طعم و باستانی در بین کشورهای آسیای شرقی طرفدار زیادی داشته و دارد. این ادویه از گذشته تا کنون برای رفع سردرد، کنترل دیابت و درمان آن، محافظت از کبد، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشود.
دارچین
دارچین نوعی ادویه است که از پوست گیاهان تهیه میشود و در کنار عطر و طعم بینظیر آن خواص زیادی هم برای سلامتی دارد. دارچین برای درمان بیماریهای قلبی و عروقی، بهبود گردش خون، رفع سرماخوردگی، بهبود دستگاه تنفسی، کاهش وزن، مقابله با سرطان و جلوگیری از آلزایمر مفید است ؛ برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله خواص دارچین مراجعه کنید.
مضرات و خطرات مصرف ماکارونی
البته باید توجه داشت که مصرف بیش از حد ماکارونی نیز مثل هر ماده غذایی دیگر میتواند زیانهایی به دنبال داشته باشد. از این رو بهتر است حتی با وجود فواید سرشاری که برای ماکارونی ذکر کردیم در مصرف آن زیاده روی نکنید.
مصرف زیاد ماکارونی باعث تجمع اسیدهای چرب و پایین آمدن سطح کلسترول خون بیش از اندازه مجاز میشود. متخصصان بر این باورند که مصرف ماکارونی بیشتر از مردان روی زنان تاثیر میگذارد به گونهای که اگر با زیاده روی همراه باشید باعث بروز اختلال در رگهای خونی و قلب میشود. طبق باور دانشمندان، ماکارونی که از آرد سفید حتی از نوع با کیفیت تهیه میشود به شدت خطرناکتر است. به علاوه ترشح هورمون استروژن در بدن زنان در افزایش این تاثیرات بسیار نقش دارد.
یکی دیگر از دلایل مضر بودن ماکارونی برای بدن وجود فتالات در ترکیب آن است که برای کودکان و زنان باردار خطراتی ایجاد میکند. از آن جایی که ماکارونی یکی از غذاهای مورد علاقه کودکان است و کودکان بیشترین طرفداران این ماده غذایی را تشکیل میدهند بد نیست درباره مضرات آن برای کودکان بیشتر بدانیم. دانشمندان به تازگی متوجه شدند که مصرف ماکارونی میتواند روی هورمونهای بدن کودکان تاثیرات منفی بگذارد.
بیشتر کودکان حتی آنهایی که بد غذا هستند از خوردن ماکارونی یا غذاهای حاوی پنیر لذت میبرند. غذاهای فست فودی با روغنهای ترانس بالا همگی جز لیست غذاهای مورد علاقه کودکان هستند. اما کمتر کسی میداند فتالاند موجود در این غذاها چه آسیبهایی میتواند برای کودکان به دنبال داشته باشد. فتالاند میتواند هورمونهای مردانه را مختل نماید؛ عنصر فتالاند تاثیرات مخرب زیادی روی هورمونهای پسران حتی نوزادان پسر دارد، به علاوه مصرف آن برای مادران باردار نیز به شدت مضر است.
از آن جایی که در ترکیب ماکارونی، فتالاند فراوانی وجود دارد به طوری که حتی در ترکیبات ماکارونیهای ارگانیک نیز میزان زیادی از این عنصر یافت میشود؛ مصرف آن حتی در ابعاد کم نیز تاثیرات مخربی به دنبال دارد. هنگام خرید ماکارونی حتما به اطلاعات موجود روی جلد آن دقت کنید و از خرید محصولات حاوی فتالات به شدت اجتناب کنید و تاثیرات این ماده بر فرزندانتان را به هیچ وجه دست کم نگیرید.
مصرف ماکارونی برای دیابتی ها
با وجودی که در بسیاری از کشورها به خصوص ایتالیاییها رسم بر آن است که بلافاصله بعد از آبکشی ماکارونی آن را در بشقاب سرو بکشند و با سس مخصوص میل کنند. اما ما ایرانیها با توجه به ذائقهمان ترجیح میدهیم آن را دم کنیم. ابتدا باید توجه داشته باشید که هنگام جوشیدن ماکارونی سعی کنید تا حد امکان شعله را کم نگهدارید تا مواد مغذی موجود در آن از دست نرود. اما درباره دم کردن ماکارونی بسیاری از دانشمندان بر این باور هستند که دم کردن ماکارونی سبب بالا رفتن نمایه گلایسمی آن میشود.
از آن جایی که هر چه فرایند پخت و تغییرات صورت گرفته برای آماده سازی ماده غذایی کمتر باشد نمایه کلسیمی آن نیز پایینتر خواهد بود پس بهتر است ماکارونی را دم نکنید. زیرا ماکارونی برای رسیدن به سفره از مزرعه تا خانه فرایندهای گوناگونی را طی میکند و افزودن یک مرحله پخت اضافه نمایه گلایسمی آن را تا حد زیادی افزایش میدهد. البته ماکارونی جوشیده نمایه گلایسمی پایینی دارد. به طور کلی مصرف مواد غذایی با نمایه گلایسمی بالا باعث بالا رفتن سریع قند خون و افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر فشار خون، بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی میشود.
البته مصرف غذاهایی با نمایه گلایسمی بالا برای ورزشکاران و افرادی که تحرک زیادی داشته و مصرف گلوکژن آنها بالا است مشکلی به دنبال نخواهد داشت. اگر کودکانتان اضافه وزن دارند در مصرف ماکارونی دقت زیادی داشته باشید.
درباره ماکارونی باید بگوییم که این ماده خوراکی در گروه غدهای مطلق قرار میگیرد یعنی از نظر گرمی، سردی، تری و خشکی در حالت خنثی قرار دارد. به علاوه هر صد گرم ماکارونی دارای371کالری است. ماکارونی از نظر طب سنتی و اسلامی مادهای مضر به حساب میآید.
ماکارونی و غلظت خون
از آن جایی که ماکارونی یک ماده غذایی غليظ میباشد به همین جهت برای افرادی که غلظت خون دارند اصلا مناسب نیست؛ زیرا این بیماری را به شدت تشدید میکند. دانشمندان امروزه ارتباط مستقیم خوردن بیش از حد ماکارونی و غلظت خون را تایید میکنند.
پیشنهاد مطالعه : طرز تهیه سالاد ماکارونی
جمع بندی
در این مطلب سعی داشتیم به بررسی خواص ماکارونی و چگونگی مصرف صحیح آن بپردازیم. به علاوه به این مسئله مهم اشاره کردیم که مصرف ماکارونی در میزان زیاد مانند هر ماده غذایی دیگر میتواند خطرناک باشد و ضررهای زیادی برای سلامت افراد به دنبال داشته باشد. در هنگام خرید ماکارونی به ترکیبات آن، به ويژه نوع آرد مصرفی توجه کنید و به هیچ وجه ماکارونی تولید شده از آرد سفید را خریداری نکنید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!
2 پاسخ
سلام کسانی که ورزش می کنند آیا می توانند هرروز به مقدار کمی ماکارونی آب کشیده بخورن؟ مشکلی پیش نمیاد؟
سلام وقت بخیر
لطفا موارد رژیم غذایی رو از دکتر تغذیه پیگیر باشید