خطرات مواد شوینده بر سلامت بدن
طبق آخرین تحقیق های صورت گرفته ، تأثیر مواد شوینده خطرناک و ترکیب های موجود در آن برابری می کند با کشیدن یک بسته سیگار به مدت 10 الی بیست سال. تاثیر مواد شوینده بر ریه بانوان قابل چشم پوشی نیست، منتها تحقیق نشان داده است بانوانی که کمتر از آن استفاده میکنند و این مواد را با هم ترکیب نمیکنند، به طبع آسیب کمتری خواهند دید.
همانطور که در این تحقیق به این مورد نیز اشاره شده است و میزان خطر استفاده یک بار در هفته از مواد شوینده و به میزان صحیح، را با سیگار کشیدن مقایسه نکردهاند، اگر شما نیز نظافت خانه را بر عهده دارید باید به مواردی که در این مقاله درباره ترکیب مواد شوینده خواهیم آورد توجه کرده و از اشتباهاتی که عوارض خطرناک به دنبال دارند جلوگیری کنید. امیدوارم با خواندن اطلاعاتی که در ادامه گفته میشود سطح آگاهی شما از مواد شوینده بالا رفته و میزان و نحوه استفاده خود را اصلاح کنید.
زنگ خطر برای ریههای بانوان
هنگامی که همه چیز دقیقا همانطور که طبیعت در نظر دارد همزیستی داشته باشد، هارمونی زیبایی ایجاد میشود. فرهنگهای شرقی مدتهاست که اهمیت توازن و همبستگی را درک کردهاند، امّا در غرب این مسئله عموماً بر محور بدیها پایه گذاری شده است. به خصوص این مورد در پاکیزگی صادق است. ضد عفونی کردن خانهها، محلهای کار افراد، جنگی است تمام عیار با این هدف که تا آخرین ذرهی آلوده از مسیرها پاک شود. این طرز تفکر به این انجامید که تمامی قفسههای فروشگاهها با مواد ضد میکروب که برای ریه بانوان خطر دارد، پر شد.
استفاده از این محصولات خوب است امّا همانطور که ضرب المثلها میگویند، افراط و تفریط نباید کرد. قطعا همه ما میخواهیم خودمان را از شر میکروبها و ویروسهای ناخوشایند خلاص کنیم، به خصوص در این روزهای کرونایی که افراد بیشتر از قبل در تلاش هستند تا خود را از آلودگی پاک کنند و شاهد استفادههای ناصحیح از الکل هستیم که متاسفانه جان هم وطنان ما را گرفته است.
در این ایام سعی میکنیم خود و خانه را مداوم تمیز کنیم و اغلب اوقات بانوان بیشتر به این مسئله اهمیت میدهند بدون آنکه از خطرات ترکیب مواد شوینده بر ریه بانوان آگاه باشند و تحت تاثیر گازهای مواد شوینده قرار گرفته و ریههای خود را نابود میکنند. اینکه بدانیم از چه موادی استفاده کنیم بسیار مهم است تا از این خطرات دور شویم.
چگونه مواد شوینده و پاک کننده بر سلامت شما تاثیر میگذارد؟
بسیاری از لوازم تمیز کننده شیمیایی باعث تحریک چشم، گلو و حتی برخی از آنها باعث ایجاد سردرد و حتی بیماری جدی مانند سرطان میشوند. برخی از محصولات گازهای شیمیایی خطرناک، از جمله ترکیبات آلی فرار (VOC) آزاد میکنند. سایر مواد مضر شامل آمونیاک و سفید کنندهها هستند. گازی که این مواد در هنگام استفاده آزاد میکنند، باعث ایجاد مشکلات مزمن تنفسی، واکنشهای آلرژیک و سردرد میشوند.
استفاده درست از مواد شوینده برای جلوگیری از اثرات سمی آنها
ترکیب این مواد با یکدیگر گازهای سمی خطرناکی را تولید میکند که فردی که در محیط آن قرار بگیرد دچار عوارض ریوی برگشت ناپذیر خواهد شد. حتی در خوشبو کنندههای هوا نیز VOC وجود دارد پس، تا حد ممکن کمتر از آنها استفاده کنید.
مواد مضر رایج در محصولات پاک کننده:
• بوتیوکسی اتانول
• آمونیاک
• کلر سفید کننده
• هیدروکسید سدیم
• سدیم لوریل سولفات
• پارابینز
• فتالات
• ترکیبات آمونیوم کواترنر
• تریکلوزان
• ترکیبات ارگانیک فرار (VOC)
میزان استفاده از مواد شوینده و تاثیر آنها بر ریهها
زندگی در یک خانه تمیز ممکن است برای سلامتی شما مفید باشد، امّا در واقع تمیز کردن خانه برای رسیدن به آن شرایط میتواند سلامتی شما را به خطر بیندازد. طبق تحقیقات جدید مجلهی Respiratory and Critical Care Medicine عملکرد ریههای بانوانی که به میزان زیاد با مواد شوینده در تماس هستند، به میزان زیادی کاهش پیدا کرده است.
دانشگاه برگن نروژ نیز آمار تحقیقی را در اروپا منتشر کرد که میزان تنفس بانوانی که با مواد شوینده خطرناک در ارتباط بودهاند را با بانوانی که کمترین تماس را داشتهاند مقایسه میکرد. در ادامه این آمار نشان میدهد که خطرات ترکیب مواد شوینده بر ریه بانوان و به طور کل استفاده مداوم از آنها چه میزان عملکرد دستگاه تنفسی را کاهش میدهد.
♦ در این آمار:
• در بانوانی که با مواد شوینده به مدت زیاد در تماس بودهاند، میزان هوای که در ثانیه میتوانستند بازدم کنند 3.6 میلی لیتر در سال کاهش پیدا کرده بود، این میزان برای بانوان شاغلی که به نظافت مشغول هستند به میزان 3.9 میلی لیتر در سال کاهش یافته بود.
• میزان کل هوایی که یک فرد میتواند بازدم کند در بانوانی که در خانه به نظافت مشغول هستند 4.4 میلی لیتر و در بانوانی که به شغل نظافت مشغول هستند به میزان 7.1 میلی لیتر در سال کاهش یافته بود.
• محققان این کاهش سرعت عملکرد ریهها در بانوان شاغل را با استعمال بیست بسته سیگار در سال معادل دانستهاند.
• به طور مشخص افرادی که با مواد شوینده بیشتر در ارتباط بودهاند به تدریج دچار آسم شدهاند.
کرونا و وسواس بیماری
متاسفانه وضعیت کرونایی در برخی افراد به ویژه بانوان ایجاد حساسیت کرده است و حتی دچار بیماری وسواس شدهاند. وسواس یک اختلال اضطرابی مزمن است که فرد مدام در مورد نظم و ترتیب و جزئیترین موارد دچار اضطراب میشود. استفاده بیش از حد الکل برای ضد عفونی و حتی ترکیب آن با مواد شوینده دیگر برای پاکیزگی بیشتر قطعا به سلامت جسمی شما آسیب خواهد رساند. وسواس شما حتی میتواند بر کودکان نیز تاثیر بگذارد و آنها نیز دچار این اضطراب شوند و ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه پیدا کنند.
چه موادی را با یکدیگر ترکیب نکنیم
در این روزها نمیتوان استفاده از مواد شوینده و پاک کننده را کنار گذاشت منتها، با عدم ترکیب برخی از این مواد و رعایت نکاتی اساسی میتوانیم تا حد امکان سلامت خود را حفظ کنیم.
این مواد را به هیچ عنوان ترکیب نکنید:
• مایع سفید کننده و الکل
• مایع سفید کننده و آمونیاک
• مایع سفید کننده و دیگر مواد تمیز کننده
• جوش شیرینی و سرکه
• سرکه و آب اسکیژنه
• ترکیب چند مارک مختلف از تمیز کنندهها
تمامی موارد گفته شده بر چشم، گلو و ریه بانوان تاثیر مستقیم خواهد گذاشت و نمیتوان از خطرات ترکیب مواد شوینده بر ریه بانوان چشم پوشی کرد. ترکیب این مواد میتواند و استشمام گازهای آزاد شده میتواند عوارض ریوی مشابه مسمویت شیمیایی باشد. ورود این گازها باعث ایجاد تنگی نفس، حملات اضطرابی، سرفه مکرر، بیماریهای گوارشی و افت اکسیژن در بدن میشود. تاثیر این گازها بر بانوان باردار، کودکان و افراد مسن بیشتر از دیگر افراد است.
همانطور که میبینید استفاده بیش از حد مواد شوینده و ترکیب آنها با یکدیگر نه تنها بر ریه بانوان بلکه بر دیگر افراد خانواده به خصوص کودکان تاثیر گذار است. در ادامه نکاتی را بیان خواهیم کرد که رعایت آنها میتواند میزان خطرات را کم کند.
نکاتی برای جلوگیری از خطرات مواد شوینده بر ریه بانوان
• اگر در محیط بسته (مانند حمام) مشغول نظافت هستید، از آب گرم و ایجاد بخار آب خودداری کنید. ترکیب بخار آب و گاز مواد شوینده میتواند باعث ایجاد حس خفگی و تاثیر مستقیم آن بر ریهها شود. حتما در حمام و سرویس بهداشتی را باز بگذارید.
• در محیطهایی مانند حمام از پودرهای شوینده آنزیم دار استفاده کنید.
• حتما از ماسک جلوی دهان و بینی خود استفاده کنید.
• هنگام شست و شو سر خود را به مواد شوینده و محل نظافت نزدیک نکنید.
• روشن کردن هواکش و باز کردن پنجرهها را فراموش نکنید.
• اگر از مواد جرم گیر و لوله بازکن در محیطهای دربسته استفاده میکنید، پس از ریختن مواد محل را سریع ترک کرده و از دیگران نیز بخواهید تا مدتی وارد آنجا نشوند.
• در صورتی که شما یا فرد دیگری احساس نفس تنگی کردید به سرعت از محل خارج شده و به فضای آزاد بروید.
• این مواد از طریق پوست بدن نیز جذب میشوند، پس حتما دست و صورت خود را با آب خنک بشوید.
• در صورتی که مواد سمی از طریق بینی یا دهان وارد بدن شما یا کودکتان شد، از نوشیدن آب خودداری کنید. همچنین استفراغ و برگرداندن مواد روش مناسبی نخواهد بود. نوشیدن شیر در این شرایط توصیه شده است.
• در دوران بارداری استفاده از مواد شویندهای که حاوی کلروهگزیدین و هگزاکلروفن و کلروزانیلون هستند، ممنوع است چرا که بر جین عوارض عصبی وارد میکند.
• بانونی که دچار افتادگی دریچه میترال، آسم، چاقی مفرط و بیماریهای قلبی هستند بیشتر تحت تاثیر گازهای ناشی از مواد شوینده قرار میگیرند.
حرف آخر به بانوان عزیز
همه ما از خانهای تمیز و پاکیزه لذت میبریم. دیدن وسایلی که برق میزنند و کاشیهایی که میدرخشند باعث خوشحالی ما میشوند، امّا به چه قیمت؟ آیا به خطر انداختن سلامتی ارزش استفاده از مواد نادرست را دارد؟ مطالبی که گفته شد در راستای آن بود که شما را نسبت به خطرات ترکیب مواد شوینده بر ریه بانوان، آگاه کنیم و امیدواریم با رعایت نکات گفته شده تنی سالم و سلامت داشته باشید. تمامی پاک و تمیز کردنها به خاطر آن است که محیط سالم تری برای زندگی داشته باشیم، حال که با عوارض استفاده و ترکیب موادی که به ریه بانوان آسیب میرساند آشنا شدید، میتوانید با برنامه ریزی صحیح و میزان استفاده مناسب از مواد پاک کننده، از محیط تمیز و سالم خانهی خود لذت ببرید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!