برای ورود به پنل فروش سازمانی لطفا روی این بنر کلیک کنید

برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

فهرست مطالب

در پاسخ به این سوال که برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم باید گفت خیلی‌ها بر این اعتقادند که برنج کشت دوم کیفیت بهتری دارد، حالا دلیل این موضوع را در مقاله بررسی کردیم، چون در ابتدا باید بدانید فرق برنج کشت اول و دوم در چیست تا بعد از آن و از روی تفاوت‌ها، مزایا و معایب خودتان تصمیم بگیرید که برنج کشت اول خوبه یادوم پس با این توضیح همراه آوان مال باشید چوت تجربیات خوبی در این زمینه می‌خواهیم به شما مخاطبان عزیر ارائه کنیم.

عکس برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم

برنج کشت اول چیست؟

احتمالاً تاکنون اصطلاحات برنج کشت اول و کشت دوم را شنیده‌اید. در گذشته افراد کمی وجود داشتند که با این اصطلاح آشنا بودند؛ اما امروزه این اصطلاحات زیاد شنیده می‌شود، زیرا کشاورزان استان مازندران در چند سال اخیر به بهره‌برداری برنج کشت دوم روی آورده‌اند. جالب است بدانید برنج کشت دوم در میان مصرف کنندگان برنج ایرانی مورد استقبال زیادی واقع شده است.

مردم ایران از برنج‌های مختلفی مانند پاکستانی، هندی و تایلندی استفاده می‌کنند؛ اما برنج ایرانی محبوبیت بیشتری در میان ما ایرانیان دارد و درصد بالایی از بازار مصرف برنج را به خود اختصاص داده است. زیرا برنج ایرانی با مزاج ما ایرانیان سازگارتر است و از عطر و طعم بی‌نظیر آن نمی‌شود صرف نظر کرد.

نویسندگان مجموعه آوان مال که یک بنکداری بزرگ آنلاین است و در سال‌های اخیر به عنوان یکی از بزرگترین سایت‌های خرید عمده برنج فعالیت می‌کند در این زمینه که برنج کشت اول بهتره یا کشت دوم نکاتی را جمع آوری کرده‌اند تا به شما انتقال دهند.

قبل از هر چیز شما باید بدانید برنج کشت اول چیست؟ در کلیه استان‌های شمالی برنج نوبت اول کاشته می‌شود؛ کشت این برنج در آغاز سال جدید یعنی فروردین ماه صورت می‌گیرد. برداشت کشت اول برنج در اوایل تیر ماه صورت می‌گیرند و کشاورزان شروع به بهره‌برداری محصولات خود می‌کنند. رشد برنج کشت اول معمولاً چندین ماه طول می‌کشد. اوایل تیرماه کم‌کم برداشت این برنج آغاز می‌شود و نهایتاً تا مرداد ماه طول می‌کشد.

زمان برداشت برنج کشت اول

همانطور که در بالا اشاره کردیم این برنج در فروردین کاشت و در فصل تابستان آماده برداشت می‌شود، حتما شما تجربه سفر به شمال در تابستان را داشته‌اید و متوجه رطوبت بسیار بالای این مناطق در فصل تابستان شدید. دلیل این امر، شالیزارهای وسیع برنج در استان‌های شمالی است. پس زمان برداشت برنج کاشت اول، مرداد ماه است، در این زمان قیمت کلی برنج نیز کاهش می‌یابد برای همین بهترین زمان خرید برنج نیز می‌تواند مرداد ماه باشد.

این نکته را هم اضافه کنیم که مراحل برنج کشت اول به ترتیب عبارتند از:

  • آماده سازی بذر
  • پاشیدن بذر در خزانه
  • نشا
  • وجین
  • سمپاشی
  • برداشت محصول در مرداد ماه

مزایا و معایب برنج کشت اول

برخی از معایب و معایب برنج کشت اول شامل موارد زیر می‌شود:

مزایا معایب
دانه‌های استخوانی‌تری دارند. شالیزاری که این برنج در آن کاشته می‌شود، باید دارای خاک بر بستر مناسبی باشد.
برنج کشت اول پخت مناسبی دارد. کیفیت برنج کاشته‌شده به نحوه درست کشاورزی بستگی دارد.
امکان استفاده مناسب از سموم کشاورزی در این نوع کاشت وجود دارد. آب کمتری نسبت به کشت دوم دریافت می‌کند.

تمام این مزایا زمانی مشاهده می‌شود که کشاورز بتواند به صورت فنی برنج را کشت کند؛ زیرا تجربه کشاورز برای برداشت محصول تاثیر بسیار زیادی بر محصولات کشت شده دارد و زمین باید بستری مناسب برای کشاورزی باشد تا برنج خوب و پر محصول و البته با کیفیتی کشت شود.

برنج کشت دوم چیست؟

کشت دوم برنج یعنی چه؟ اصطلاح کشت دوم که امروزه در بازار خیلی رایج شده است به برنجی اشاره دارد که بعد از برداشت برنج اول، کشت می‌شود. به این نوع برنج دوبار کشت نیز گفته می‌شود.

برنج کشت دوم پس از برداشت کشت اول صورت می‌گیرد. یعنی زمانی که کشاورز برنج کشت شده در فصل بهار یا همان برنج کشت اول را برداشت کرد، دوباره زمین را آماده می‌کند و در همان زمین برنج کشت دوم را می‌کارد. بهره‌برداری آن در فصل پاییز و آبان ماه است. برنج کشت دوم از ساقه ترمیم شده برنج کشت اول حاصل می‌شود؛ به همین دلیل محصولی که در برنج کشت دوم برداشت می‌شود، کمتر از برنج کشت اول است.

نخستین بار برنج کشت دوم در شهرستان فریدونکنار و بابلسر استان مازندران کاشته شد. به طوری که اغلب فروشندگان و تاجران برنج در این شهرستان‌ها، برنج کشت دوم را به فروش می‌رسانند. علت امکان کشت دوم برنج در این شهرستان‌ها این است که آب و هوای شهرستان‌های ذکر شده گرم و مرطوب است. همچنین وجود آب فراوان و آب بندان‌های زیاد در این شهرستان‌ها بستر مناسبی را برای کشت دوم فراهم کرده است.

برای نگهداری از این برنج به آب بسیار نیاز زیادی نیاز است؛ زیرا نشای آن در اوج گرمای مرداد ماه کاشته می‌شود و مقدار تبخیر آب آن بسیار زیاد است. به همین دلیل تنها کشاورزانی می‌توانند برنج کشت دوم بکارند که دارای چاه مجزا یا آب بندان باشند، یا اینکه زمین آن‌ها در نزدیکی بستر رودخانه قرار داشته باشد.

 مزایا و معایب برنج کشت دوم

برخی از مزایا و معایب برنج کشت دوم شامل موارد زیر می‌شود:

مزایا معایب
به دلیل اینکه فاصله زمانی آخرین سمپاشی کشت دوم تا برداشت آن نسبت به کشت اول بیشتر است، از این‌رو برنج کشت دوم نسبت به کشت اول سالم‌تر است. نسبت به کشت اول یک بار بیشتر سموم به خوشه‌های برنج زده می‌شود.
به دلیل اینکه این نوع برنج در آب و هوای نسبتا سرد پاییزی رشد می‌کند، مقاومت بیشتری دارد. به همین دلیل برنج کشت دوم هنگام پخت بیشتر در قابلمه می‌جوشد. یک کیلوگرم برنج کشت اول اعلام می‌تواند 7 پرس بشقاب شود؛ اما یک کیلو برنج کشت دوم 8.5 پرس خواهد شد. کشت این نوع برنج به دلیل مشکلات آب و هوایی کمی سخت‌تر و مشکل‌تر است.
برنج کشت دوم تا زمانی که به طور کامل رشد کند در معرض آفتاب قرار دارد و از نعمت باران پاییزی نیز برخوردار است. برنج کشت دوم دارای قیمت بالاتری است، زیرا بهره برداری آن دشوار است.
برنج برداشت دوم ایرانی کیفیت بیشتری نسبت به کشت اول داشته باشد. به دلیل اینکه برای پرورش برنج کشت دوم به آب بیشتری نیاز است، کشاورزان چاه‌های غیرمجاز در زمین‌های خود حفر می‌کنند. این اقدام موجب تداخل آب‌های شور و شیرین می‌شود.
دانه‌های برنج کشت دوم بلندتر و کشیده‌تر است. محصول کمتری دارد.

مراحل و زمان برداشت برنج کشت دوم

همانطور که اشاره کردیم کشاورز پس از برداشت برنج کشت اول، مراحل کشت دوم برنج را آغاز می‌کند. یعنی اواخر مردادماه یا ابتدای شهریور کاشته می‌شود و در آبان ماه برداشت می‌شود.

مراحل برداشت این برنج نیز به شرح زیر است:

  • آماده کردن بذر کشت دوم
  • پیش از کاشت بذر آن را جوانه‌دار می‌کنند. جهت جوانه دار کردن بذر باید کشاورز مراحل زیر را به ترتیب طی کند:
    • بذرها باید درون کیسه‌هایی در داخل ضرب یا یک حوض پر از آب ریخته شوند.
    • بعضی ها باید به مدت ۲ الی ۸ روز استراحت کنند تا جوانه بزنند.
    • زمان جوانه جوانه زدن بذرها به دمای هوای محیط بستگی دارد.
  • پاکسازی زمین خزانه: خزانه برنج قطعه زمین کوچک و محصوری است که درون زمین اصلی قرار دارد یا قطعه‌ای است که در خارج از مزرعه باشد؛ پاکسازی زمین خزانه شامل موارد زیر می‌شود:
    • زمین خزانه باید به عمق ۱۵ الی ۲۰ سانتی‌متر شخم زده شود.
    • پیش از شروع کشت روی این زمین مقداری کود دامی کاملا پوسیده ریخته می‌شود.
    • در این مرحله باید درون خزانه آب ریخته شود.
    • زمین را دوباره شخم می‌زنند تا سنگ و کلوخ های آن از بین برود.
    • معمولاً سه روز پیش از پاشی، خزانه را سمپاشی می‌کنند.
  • پاشیدن بذرها در خزانه
  • باید بذرهای جوانه زده را داخل خزانه کاشت
  • توسط پلاستیک اطراف آن به خوبی پوشانده شود تا در برابر آفات و پرندگان به خوبی محافظت شوند.
    • در این مرحله نشا به بهره برداری می‌رسد که باید آن را به زمین اصلی انتقال داد.
  • آماده نمودن زمین برداشت محصول
    • در این مرحله باید زمین را از شلتوک و بقایای کشتی قبلی پاکسازی کنند.
  • معمولاً سه ماه پیش از کاشت برنج هر هفته یک بار زمین را شخم می‌زنند.
  • به دلیل اینکه برنج کشت اول به تازگی برداشت شده‌است، زمان برداشت کشت دوم کمتر می‌باشد؛ به همین دلیل زمین را با سرعت بیشتری شخم می‌زنند و آن را برای کاشت نشا آماده می‌سازند.
  • برداشت نمودن نشا از خزانه
  • کاشت محصول که همان نشا است: به طور کلی ۲۵ الی ۳۰ روز زمان می‌برد تا نشاهای آماده شده به زمین اصلی انتقال داده شوند.
  • در این مرحله حساسیت بسیار زیادی دارد، به همین دلیل جهت جلوگیری از از وارد شدن آسیب به نشاها باید آن را با دقت و به آرامی به زمین اصلی انتقال داد.
  • در زمان نشا کاری باید درون شالیزار آب کافی وجود داشته باشد، زیرا آب زیاد مانع رشد علف‌های هرز و کاهش درجه حرارت می‌گردد.
  • از بین بردن علف‌های هرز یا همان وجین کردن
  • سمپاشی
  • آبیاری زمین
  • آخرین مرحله برداشت محصول و کمباین زنی

برنج راتون چیست؟

همانطور که اشاره کردیم برنج کشت دوم تنها در برخی از مناطق استان مازندران کشت می‌شود، اما در استان گیلان نیز کاشت برنج در نوبت دوم از ماه مرداد آغاز می‌گردد. به دلیل سرمای زودرس استان گیلان بهتر است که این نوع برنج در مزارع و شالیزارهای گیلان کشت نشود؛ اما به ندرت دیده شده است که برخی از کشاورزان گیلانی پس از برداشت کشت اول برنج، اقدام به رشد و بهره‌برداری برنج کشت دوم می‌کنند. برنج کشت دوم گیلانی با نام برنج راتون یا چین دوم شناخته می‌شود.

برنج کشت اول خوبه یادوم

در زیر نکاتی گفته شده که مشخص می‌کند کدام برنج بهتر است:

  • کشاورز در کشت دوم برنج باید از از گونه‌های زودرسی که در برابر سرما ‌مقاوت دارند، استفاده کند؛ زیرا او در زمان کشت این نوع برنج با سرمای پاییزی مواجه خواهد شد و ممکن است تمام زحمات او از بین برود.
  • در کشت دوم برنج از کشاورزان تنها باید از برنج‌های طبع گرم استفاده کنند. در این نوع کشت بیشتر از از گونه‌های امراللهی و بی نام استفاده می‌شود و کمتر از گونه‌های هاشمی و طارمی استفاده می‌شود. زیرا برنج امراللهی و بی نام نسبت به هاشمی و طارم زود رس‌تر و مقاوم‌تر هستند. البته بهتر است بدانید امروزه دیگر از برنج بی نام برای کشت اول استفاده نمی‌شود و این برنج یکی از بذرهای پر استفاده برای کشت دوم محسوب می‌شود.
  • اگر کشاورز برای برداشت برنج کشت دوم، برنج طارم یا هاشمی بکارد، جهت کشت نیاز است تا سموم بیشتری استفاده کند.
  • اگر 3 برنج کشت دوم را طبق نظر مشتریان با یکدیگر مقایسه کنیم می‌توانیم بیان کنیم که کشت دوم امراللهی نسبت به سایرین خوشمزه‌تر است. از طرفی کشت دوم بی‌نام بهتر است کشت دوم هاشمی می‌باشد.
  • بهتر است کشاورزان در سال‌های خشکسالی برنج کشت دوم نکنند تا در سال‌های بعد دچار کم آبی نشوند.

شایعاتی درباره برنج کشت دوم!

برخی از شایعات درباره برنج کشت دوم وجود دارد:

  • اخیراً مقاله‌هایی در اغلب سایت‌ها مطالبی مبنی بر سرطان زا بودن برنج کشت دوم منتشر می‌کنند؛ اما بهتر است بدانید که این موضوع کاملا نادرست است.
  • برخی از شایعات مبنی بر تراریخته بودن برنج کشت دوم منتشر می‌شود؛ این مطلب نیز کاملا نادرست است.

روش پخت برنج کشت دوم

به طور کلی در پخت انواع برنج ایرانی تفاوتی وجود ندارد. اما همانطور که اشاره کردیم، برنج کشت دوم مدت زمان بیشتری در قابلمه می‌جوشد. پس اگر شما برنج خود را به صورت کته درست می‌کنید باید حواستان به این مسئله باشد و کمی بیشتر از حد معمول روی برنج خود آب بریزید، تا برنج شما کاملاً پخته شود و خام نماند.

اما اگر برنج را به صورت آبکش درست می‌کنید به برنج اجازه دهید بیشتر در آب بجوشد تا کاملاً نرم شود. یکی از مزیت‌های برنج کشت دوم این است که می‌توانید مقدار زیادتری از آن را با خیال راحت تر بپزید. به عنوان مثال زمانی که شما مهمانی دارید خیالتان بابت له نشدن برنج راحت است و برنج شما کاملاً قد کشیده پخته می‌شود.

تفاوت و فرق برنج کشت اول و دوم

حالا که هر دو نوع برنج را شناختید برسیم به اینکه فرق برنج کشت اول و دوم در چیست؟ موارد زیر از جمله تفاوت‌ها این دو نوع برنج است:

  1. یکی از تفاوت‌های میان این دو برنج در طبع آن‌ها است. برنج کشت اول دارای طبع سردی است اما برنج کشت دوم دارای طبع گرمی است.
  2. به طور کلی بهره برداری برنج کاشت دوم نسبت به برنج اول دشوارتر است. از همین رو برنج کشت دوم قیمت بالاتری دارد.
  3. به دلیل اینکه برنج کشت دوم به صورت مدام در معرض تابش نور خورشید قرار دارد پخت راحت‌تر و سریع‌تری خواهد داشت.
  4. برای حاصلخیزی بیشتر خاکی که برنج کاشت دوم از آن برداشت می‌شود، از کود شیمیایی بیشتری استفاده می‌گردد.
  5. یکی از تفاوت‌های اصلی که می‌توان شاهد آن نیز بود، این است که در برنج کاشت دوم معمولاً دانه‌های شکسته کمتری وجود دارد. از این رو این برنج سود مالی بیشتری را عاید کشاورز خواهد کرد.
  6. جنس و نوع بذر برنج کشت اول و دوم با یکدیگر متفاوت است. زیرا برنج کشت اول در شرایط آب و هوایی مختلفی رشد می‌کند.
  7. برنج کشت دوم زمان کمتری برای رشد و برداشت محصول دارد.
  8. می‌توان گفت کیفیت برنج کشت دوم نسبت به اول بیشتر است. زیرا نسبت به برنج کشت اول کود شیمیایی کمتری به آن زده می‌شود.
  9. معمولاً در زمان کشت دوم برنج از سمپاشی کمتری استفاده می‌شود، زیرا زمین از قبل سمپاشی شده و آماده شده است؛ اما باز هم به صورت مجدد این نوع برنج سمپاشی می‌شود. با این حال باز هم سمپاشی برنج کشت دوم نسبت به کشت اول کمتر است پس شما می‌توانید بدون هیچ نگرانی از هر دو برنج بهره‌برداری شده کشت دوم استفاده کنید. همانطور که ۹۰ درصد از مردم بومی خطه مازندران بر فریدونکنار از این برنج‌ها استفاده می‌کنند.
  10. برنج کشت اول را می‌توان در کلیه استان‌ها کاشت، اما برنج نوع دوم تنها در برخی از شهرهای استان مازندران کشت می‌شود.

به طور کلی کیفیت، طعم و پخت برنج‌های کشت اول و دوم به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل شامل موارد زیر می‌شود:

  • جنس برنج
  • نوع برنج
  • نوع کود
  • ژنتیک برنج
  • زمبنی که برنج در آن کشت می شود
  • شرایط کاشت، داشت و برداشت محصول

هرچه این پارامترهای بیان شده در بذر و زمین کشت بک برنج بیشتر باشد، آن برنج از مرغوبیت بیشتری برخوردار خواهد بود. حال فرقی ندارد که چه برنج کشت اول باشد و یا کشت دوم، اگر هنگام کشت محصول به این موارد دقت شود برنج با کیفیتی برداشت خواهد شد.

برنج کشت اول شمال دارای کیفیت بسیار بالایی است و ازلحاظ عطر و پخت بی‌نظیر است و نمی‌توان گفت که برنج کشت اول برنج خوبی نیست، اما گفته می‌شود که برنج کشت دوم به خاطر آبیاری بیشتر دارای عطر و پخت بهتری است.

عکس برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم

تفاوت برنج کشت اول و دوم در بابلسر و فریدون کنار

جالب است بدانید در حال حاضر در شهرهای دیگر استان مازندران برنج کشت دوم کاشته می‌شود؛ اما کیفیت این برنج‌ها مانند برنج‌های فریدونکنار و بابلسر نیست.

متاسفانه برخی افراد سودجو این برنج‌ها را با نام برنج کشت دوم فریدونکنار در سراسر کشور به فروش می‌رسانند. مطابق آخرین خبر از جهاد کشاورزی استان مازندران اجازه کشت دوم برنج تنها به شهرستان‌های بابلسر و فریدونکنار داده شده است. زیرا برای بهره‌برداری این نوع برنج به آب فراوانی نیاز است که این عامل می‌تواند مشکل کم آبی را به وجود آورد.

استان‌های مازندران و گیلان به دلیل آب و هوایی که دارند بستری مناسب جهت بهره برداری برنج های طارم و هاشمی را دارا می‌باشند. معمولاً کشاورزان برنج‌هایی با طبع‌های متفاوتی در شالیزارهای خود می‌کارند. برنج های طبع سرد در کشت اول علاوه بر استان‌های مازندران و گیلان اغلب در استان گلستان نیز کاشته می‌شوند.

برخی از این برنج‌ها مانند برنج فجر، شیرودی و… هستند. زیرا استان گلستان علی الخصوص شهر گرگان به دلیل آب و هوای متفاوتی که با دو استان هم‌جوار خود دارد، بستری مناسب را جهت کاشت برنج‌های طبع سرد فراهم کرده است. از این رو برنج‌های طبع سرد این منطقه نسبت به برنج‌های طبع گرم آن کیفیت بهتری دارند.

جمع بندی؛ برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم؟

تعیین اینکه کشت اول برنج بهتره یا دوم به صورت کلی امکان پذیر نیست، بلکه با مقایسه مزایا و معایب آن‌ها این بهتر بودن تعیین می‌شود، شاید از نظر شما برنجی که برای بدن مفیدتر باشد بهتر؛ اما برای دیگری برنجی که قیمت کمتری داشته بهتر باشد. با توجه به این موضوع موارد زیر درباره اینکه برنج کشت اول خوبه یا دوم را بر شمردیم:

  1. برنج کشت اول طبع سردی دارد و ما می‌دانیم که سردی زیاد، برای بدن مناسب نیست ولی برنج کشت دومی، طبع گرمی دارد بنابراین از نظر طبع برنج کشت دوم بهتر است.
  2. برنج کشت دوم به دلیل اینکه محصول کمتری دارد، قیمت بالاتری دارد، پس از نظر قیمت، برنج کشت اول مناسب‌تر است.
  3. برنج کشت اول زودجوش ولی برنج کشت دوم دیرجوش است، پس از این نظر کشت اول شاید بهتر باشد.
  4. کشت دوم ظاهر بهتری دارد، چون در هوای سرد رشد می‌کند مقاومت بیشتری دارد و با جوش زیاد هم خودش را ول نمی‌کند، پس می‌توان در این مورد گفت برنج کشت دوم بهتر است.
  5. برنج کشت اول سم بیشتری دریافت می‌کند بنابراین از نظر سلامت برنج کشت دوم بهتر است.

اگر بخواهیم برنج کشت اول و دوم را در یک جمله با یکدیگر مقایسه کنیم، می‌توانیم بگوییم کشیدگی برنج کشت دوم از برنج کشت اول بیشتر است. به عبارتی برنج کشت دوم قدبلندتر از برنج کشت اول می‌باشد. همچنین یکی دیگر از تفاوت‌های میان برنج کشت اول و دوم در طبع آن‌ها است. جالب است بدانید برنج کشت دوم ایرانی در سطح جهان جزوه یکی از برترین‌ها و به عنوان گران‌قیمت‌ترین برنج ایرانی محسوب می‌شود.

در نهایت اگر بخواهیم از بین همه موارد جمع بندی کنیم، همانطور که مردم هم اذعان دارند، برنج کشت دوم امتیاز بالاتری دارد و با بررسی فرق کشت اول و دوم برنج می‌توان نتیجه گرفت برنج کشت دوم بهتر است.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0

اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اشتراک گذاری مطلب :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
لوگو آوان مال