فرق برنج لاشه با نیم دانه در این است که برنج لاشه به برنجی گفته میشود که سر آن شکسته و قدری از برنج سالم کوتاهتر است [حدودا 2 سوم یک دانه برنج سالم است] اما برنج نیم دانه برنجی است که به چند تکه تقسیم شده و خرد شده است. [حدودا 1 سوم تا یک چهارم یک عدد برنج سالم است.]
اگر با ما همراه باشید نکات بیشتری درباره تفاوت برنج نیم دانه و لاشه خواهیم گفت و موارد استفاده از هر یک از این دو نوع برنج را توضیح میدهیم.

برنج لاشه چیست و چه مشخصاتی دارد؟
برنج خوراکی و محصول غذایی ثابت در سفرههای ایرانی است و تقریبا جز پر مصرفترین اقلام غذایی د ایران است. شما دوستان و بانوان خانهداری که در منزل به آشپزی علاقه دارید و در طول روز ساعتهایی را مشغول آشپزی هستید شاید این سوال برایتان پیش بیاید که فرق برنج نیمدانه با برنج لاشه چیست این مقاله قطعا به درد شما خواهد خورد. قبل از هرچیزی بگوییم که دو نوع برنجی که در مقاله قصد توضیح درباره آن را داریم یعنی برنج نیمدانه و برنج لاشه هردو جزء برنجهای شکسته به حساب میآیند.
برنج لاشه برنجی است که بزرگتر از برنج نیمدانه است، برنج لاشه در بین انواع برنج بدلیل شکسته بودن راحت هضم میشود. دقت لازم را داشته باشید که این نوع از برنج به دلیل وجود شکستگی و کامل نبودن آنها جزء برنجهای سالم نیست چون برنج سالم هیچ شکستگی و نامنظمی ندارد. طبیعتا قیمت برنج لاشه ارزانتر از برنج سالم است ولی این نکته را هم بدانید که تقاضا برای برنج لاشه بالاتر از نیمدانه چون میتوان مثل برنج سالم آنرا دم کرد و خورد اما برنج نیم دانه بیشتر برای مصارفی چون شله زرد یا طرز تهیه شیر برنج کاربرد دارد.
برنج لاشه از لحاظ قدی و ظاهری کمی بزرگتر از برنج نیمدانه است و مقدار کمی برنج نیم دانه هم در آن دیده میشود. بطور کلی برنج لاشه تفاوت زیادی با برنج سالم ندارد. اتفاقا ما که به عنوان یک بنکداری آنلاین و بزرگ که در کار خرید عمده برنج هستیم، میزان زیادی از این برنج را به فروش میرسانیم چون قیمت مقرون به صرفهای دارد.
این که میگوییم برنج لاشه فقط کمی از برنج سالم خوردتر است خیلی مهم است زیرا به دلیل وجود اختلاف قدی ممکن است برنج نیمدانه و شکسته در آن قاطی باشد. این برنج از نظر قدی 3/2 برنج سالم است.
چرا برنج به صورت شکسته در میآید؟
برنج های شکسته به این دلیل که بر اثر ضرباتی که به آنها وارد شده است خورد و شکسته میشوند و به همین دلیل به آن شکسته میگویند. ضرباتی از قبیل ضربههای مکانیکی در کارخانهها یا ضربات در فرایند حمل و نقل این شکستگیها را به وجود میآورد.
دلیل دیگر شکستگی این نوع برنج مقاومت کمتر و ضعیفتر آنها است که پس از خشک کردن و فرستادن به کارخانه شالیکوبی در اثر جدا شدن از پوست اصلی خود در زیر دستگاهها میشکند و به این صورت در میآیند. پس از شکستگی این برنجها سورت شده و جدا میشوند.
روش جدا کردن برنج لاشه از سالم
این سئوالی است که خیلی از افراد میپرسند و به دنبال جواب آن هستند و باید بدانند که دستگاهی به نام بوجاری است که عمل جداسازی برنج سالم از شکسته را به خوبی انجام میدهد و دیگر نیازی به جداسازی دستی آن نیست و در وقت هم کلی صرفهجویی میشود.

برنج نیم دانه یا لاشه چیست؟
این نوع برنج دارای شکستگیهای نامنظم است. استفاده از این برنج بیشتر در غذاهایی مانند شیر برنج و شله زرد یا سوپها است و گاهی برخی از مردم از آنها در آش هم استفاده میکنند. برنج دانه پس از طی کردن مراحل قبلی که توضیح دادیم بدلیل شکستگی، از برنج سالم جدا میشود.
هر دانه برنج اگر به چند قسمت تقسیم شود یا از وسط بشکند به آن نیم دانه گفته میشود و قد آن تقریبا 1 سوم تا 1 چهارم یک برنج سالم است.
در زیر نگاهی به اطلاعات جدول تفاوت برنج نیم دانه و لاشه بیاندازید:
برنج لاشه | برنج نیم دانه |
سر آن شکسته است | از وسط جدا شده یا از چند جا شکسته است |
قد آن 2 سوم یک دانه برنج سالم است | قد آن 1 چهارم تا 1 سوم یک دانه برنج سالم است |
برای مصرف روزانه استفاده میشود به صورت کته یا آبکش | برای غذاهایی مثل شله زرد، سوپ، شیربرنج و غیره استفاده میشود |
قیمت کمتری از برنج سالم دارد | قیمت آن از برنج سالم و لاشه کمتر است |

بررسی فرق برنج لاشه با نیم دانه (3 مورد)
تفاوت این دو نوع برنج در چند چیز است که در ادامه ابتدا هر مورد را ذکر کرده و بعد هر کدام را توضیح میدهیم:
- تفاوت از نظر عطر و طعم
- تفاوت از نظر قیمت
- تفاوت از نظر پخت
تفاوت برنج لاشه با سرلاشه از نظر عطر و طعم
در واقع این دو نوع برنج فقط از نظر ظاهری با هم تفاوت دارند، مثلا برنج هاشمی هم سالم دارد، هم لاشه و هم نیم دانه، همه هم از یک زمین به دست آمده و یکجا برداشت شده است اما در طول فرآیند شالیکوبی، برخی از دانهها میشکند و برخی دیگر سالم میماند.
توجه کنید اینکه میگویند برنج لاشه خیلی بهتر از برنج نیمدانه است کاملا یک حرف غلطی است و ذهن خود را درگیر آن نکنید. برنج لاشه فقط کمی معروفتر و بلندتر از برنج نیمدانه است و هیچ فرقی از نظر کیفیت با هم ندارند.
تنها کاربرد آنها متفاوت است. مثلا اگر شما قصد دارید برنجی مجلسی برای مهمانی درست کنید بهتر است از برنج لاشه استفاده کنید ولی کارکرد برنج نیمدانه بیشتر در شیربرنج و نظایر آن است. هرچند ما ایرانیها برای مهمان از بهترینها استفاده میکنیم، با این حال از برنج سرلاشه برای مصارف روزانه میتوان استفاده کرد.

تفاوت برنج نیم دانه و لاشه از نظر قیمت
برنجهای مختلف با توجه به کیفیت آنها در پروسه شالیکوبی مقدار پرتی دارند، مثلا یک برنج ممکن است 10 درصد خرد داشته باشد ولی برخی برنجها تا 30 درصد هم خرد دارند. این اتفاق هم از زمان برداشت تا پایان ماجرای بسته بندی ادامه دارد.
برنج نیمدانه به دلیل شکستهتر و خوردتر بودن قیمت کمتری دارد تا برنج لاشه. برنج لاشه چون کیفیت شالیکاری آن بالاتر است و شباهت بیشتری به برنج سالم دارد قیمت بیشتری هم دارد. در کل هر دو نوع برنج از نظر قیمت، در دسته برنجهای مقرون به صرفه قرار میگیرند.
نکته مهم این است که این نوع برنجها عطر و طعم همان برنج اصیل ایرانی را دارند و در شرایطی که خیلیها به دلیل قیمت به سمت مصرف برنجهای خارجی مثل هندی و پاکستانی میروند، گزینه بهتر این است که از همین برنجهای نیم دانه و سرلاشه استفاده کنند، شاید از نظر ظاهری چنگی به دل نزند اما از نظر عطر و طعم حتما به دل چنگ میاندازد!
فرق برنج لاشه و نیم دانه در پخت
برنج لاشه در پختن مانند برنج سالم عمل میکند و عزیزان این امکان را دارید که آن را به صورت آبکش در بیارید چون این برنج ری بهتری نسبت به نیم دانه دارد.
نیم دانه چون قد خیلی کوتاهی دارد به درد مصرف روزانه به صورت آبکش و کته ندارد چون شفته میشود اما برای فرزندانتان کوچکی که تازه به غذا خوردن افتادهاند میتوانید از این برنج استفاده کنید چون هم نیازی به له کردن ندارد و هم هضم آن برای کودک آسانتر است.
لاشه بخریم یا نیم دانه؟
این سئوال با این که خیلی پرسیده میشود اما جواب کاملی ندارد، زیرا هر فردی با توجه به غذایی که میخواهد آماده کند برنج مورد نظر خود را میخرد و اصلا این قضیه طوری نیست که بتوان گفت کدام را بخرید! از نظر ارزش مادی، حتما لاشه بهتر است، برای همین هم گرانتر است با این حال از نظر ارزش غذایی تفاوتی با هم ندارند.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!