رب گوجه فرنگی همواره یکی از چاشنیهای اصلی اکثر غذاهای ما ایرانیها محسوب میشود. به همین خاطر از گذشتههای دور بانوان ایرانی اقدام به تهیه رب گوجه فرنگی در منزل میکردند. امروزه نیز با وجود این که کارخانههای متعددی در زمینه تولید رب گوجه فرنگی با برندهای مختلف فعالیت دارند، اما هنوز هم هستند خانمهایی که تمایل دارند خودشان در منزل اقدام به تهیه رب گوجه فرنگی کنند. از مهمترین این دلایل این است که ربی که در منزل تهیه میشود از نظر سلامت غذایی تضمین شده و مطمئن خواهد بود. همچنین از نظر رنگ و طعم با آن چه که در کارخانجات تولید میشود بسیار با کیفیتتر میباشد. اما برای طبخ رب گوجه فرنگی خوش رنگ و خوش طعم قبل از هر چیز باید فوت و فن رب گوجه فرنگی را به خوبی بدانید و نکات لازم را در هنگام طبخ آن به کار ببرید.
گوجههای مناسب برای رب گوجه فرنگی
بهتر است بدانید که مناسبترین گوجهها برای تهیه رب، گوجههایی هستند که به صورت ارگانیک و با کمترین مواد شیمیایی، کود و سمی تولید شده باشند. اما در صورتی که به چنین محصولی دسترسی نداشته باشید باید بدانید که گوجههایی که دانههای گوشتی کمتری دارند و از نظر شکلی کمی بلندتر از گوجههای پهن و کوتاه هستند برای تهیه رب گوجه فرنگی مناسبتر هستند، و ربی غلیظ و مطلوبتر از آنها میتوان به دست آورد. به طور کلی گوجههایی که از زمینهای محلی چیده شده باشند رب کمتری میدهند اما رب ماندگارتر خواهد بود و دیرتر خراب میشود. گوجههایی هم که به صورت گل خانهای کاشته شدهاند هم گرانتر هستند اما رب بیشتری از آن بدست میآید.
روش تهیه رب گوجه فرنگی
برای تهیه رب گوجه فرنگی در هر حجمی که میخواهید ابتدا باید گوجهها را به خوبی بشویید، سپس با استفاده از دستگاه مخلوط کن یا هر نوع دستگاه خرد کن دیگری گوجهها را پوره کرده و با استفاده از یک صافی پوست و دانههای آن را جدا کنید. سپس آب گوجه فرنگی را با حرارت بسیار ملایم بپزید تا به قوام و سفتی مورد نظر برسد. نکته قابل ذکر این است که میتوانید آب گوجه فرنگی را داخل سینی فر ریخته و آن را در فر بپزید. نکته قابل ذکر این است بهترین ظرف برای نگهداری رب گوجه فرنگی ظرفهای شیشهای هستند. بعد از این که شیشهها را از رب پر کردید مقداری روغن زیتون بالای آن بریزید تا ماندگاری و دوام رب بیشتر بشود و شما میتوانید رب گوجه فرنگی را برای مدت طولانیتری در خارج از یخچال نگهداری کنید.
فوت و فن های کپک نزدن رب گوجه
مهمترین نگرانیای که بسیاری از خانمها بعد از تهیه رب گوجه دارند، این است که چه کار کنند تا رب گوجه فرنگی آن ها کپک نزد. چرا که ربهای کارخانهای با وجود مواد نگهدارنده ماندگاری بیشتری دارند در حالی که ربهای خانگی فاقد مواد نگهدارنده هستند. اما باید گفت که جای نگرانی نیست چرا که روشها و فوت و فنهای متعددی هستند که با به کار بردن آن به راحتی میتوان مانع از کپک زدن رب شد. برخی از این نکات بدین شرح میباشد.
- نگهداری رب درون ظرف شیشهای
- پوشاندن روی رب با روغن فراوان
- در هر بار استفاده از قاشق تمیز استفاده کنید و پس از مصرف مطمئن باشید که روی آن را روغن گرفته باشد.
اما بهترین راه برای نگهداری طولانی مدت رب کنسرو کردن آن است، به این صورت که پس از این که رب را در ظرف شیشه ای مورد نظر ریختید درب آن را محکم ببندید. سپس شیشهها را درون یک قابلمه پر از آب به صورتی که آب روی شیشهها را گرفته باشد قرار دهید و به مدت نیم ساعت بجوشانید. بعد از نیم ساعت شیشههای رب را خارج کرده و پس از این که سرد شد در محل مورد نظر نگهداری کنید. با قرار دادن شیشهها در جای تاریک و خنک میتوانید رب را تا یک سال بدون کپک نگهداری کنید. همچنین در صورتی که رب را فریز کرده باشد تا ۹ ماه رب ماندگاری خواهد داشت.
مهمترین نکات در تهیه رب
تهیه رب گوجه فرنگی هم مانند هر ماده غذایی دیگری نکات و اصولی دارد که اگر این اصول را رعایت کنید در نهایت ربی که آماده خواهید کرد ربی خوش رنگ و طعم با ماندگاری بالا خواهد بود. مهمترین اصول برای این کار عبارتند از:
بهترین قابلمه برای طبخ رب، قابلمههای مسی که سفید شده باشند، اما در صورتی که قابلمه مسی نداشتید میتوانید از قابلمه چدنی روکش دار استفاده کنید.
رب گوجه فرنگی بهتر است در مدت زمان طولانی پخته شود، به طور میانگین حدود ۱۰ ساعت زمان برای آماده سازی آن نیاز است. هرچه وقت بیشتری برای تهیه رب اختصاص دهید ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
برای طعم دار کردن رب میتوان به آن فلفل و نمک اضافه کرد اما بهتر است نمک در اواخر پخت اضافه شود تا رنگ آن تغییر نکند.
برای این که رب خوشرنگتری داشته باشید باید در اواخر پخت به آن مقداری روغن مایع اضافه کنید.
در اواخر پخت زمانی که رب به یک غلظتی میرسد مدام قل قل میکند و این باعث میشود که مواد رب به خارج از قابلمه و اطراف ریخته و موجب کثیفی بیش از حد بشود. برای جلوگیری از چنین وضعیتی بهتر است چند پلاستیک فریز تمیز را باد کرده و روی ربها بیندازید این کار مانع از پخش شدن رب خواهد شد.
سخن آخر
رب گوجه فرنگی به عنوان یکی از چاشنیهای پایه غذاهای ایرانیها محسوب میشود و تاثیر زیادی در طعم و رنگ غذا دارد. با تهیه رب گوجه فرنگی خانگی میتوانید ربی مناسب با ذائقه و سلیقه خودتان تهیه کنید. اما قبل از اقدام به تهیه رب ضروری است که نکات و فوت و فنهای مربوط به آن را بدانید. ما در این مطلب سعی کردیم برخی از نکات مهم و کلیدی را برای شما بازگو کنیم. امیدواریم با رعایت این اصول بتوانید ربی مطلوب و دلچسب در منزل تهیه کنید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!