ونوشک میوه درخت بنه بوده و با نامهای مختلفی مانند پستهکوهی، کولنگ، گوشنک، کولن و بنه معروف میباشد. از این میوه فراوردههای فراوانی همچون روغن، ترشی، مربا و غذاهای مختلف تهیه میشود. البته جالب است بدانیم از صمغ یا همان شیره درخت بنه در تولید آدامس و شکلات نیز استفاده میگردد.
میوه ونوشک سرشار از ویتامینهای E،B،C و آنتیاکسیدان بوده و برای درمان بیماریهایی مانند سرفههای خشک و عفونی، کم خونی و همچنین نرمی استخوان و تقویت اعصاب مناسب است. به افرادی که نمیتوانند این میوه را میل کنند توصیه میشود آن را بجوشانند و جوشانده آن را مصرف نمایند.
جوشانده ونوشک برای بیماریهای گوارشی و هضم غذا بسیار مفید است. درخت بنه اغلب در مناطقی چون ایلام و کرمانشاه میروید. بههمین دلیل مردم کردزبان این نواحی با دانستن فواید فراوان از میوه و شیره آن استفاده میکنند. ونوشک پلو که ترکیب برنج و گوشت ونوشک میباشد، یکی از غذاهای فوقالعاده بینظیر کرمانشاهی است.
مواد لازم برای تهیه ونوشک پلو کرمانشاهی
برای تهیه ونوشک پلو بسیار لذیذ به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
ونوشک تازه 50 گرم
برنج 3 پیمانه
رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
پیاز متوسط 1 عدد
گوشت چرخکرده 300 گرم
زعفران دمکرده بهمقدار لازم
نمک، فلفل، زردچوبه بهمقدار لازم
دستور پخت ونوشک پلو کرمانشاهی
از آنجایی که ونوشک پلو یک غذای سنتی کرمانشاهی بوده از انواع پلو و در سراسر ایران رواج ندارد، باید طبق دستور پخت این غذا را تهیه کرد. برای پخت ونوشک پلو باید مراحل زیر را بهترتیب طی نمود تا غذای خوشمزهای آماده شود.
-
آمادهسازی مواد اولیه
در ابتدا برنج را بهمدت چند ساعت با سه لیوان آب سرد خیس کنید. سپس ونوشک را پاک کرده و خوب بشویید. بعد پیاز را پوست گرفته و نگینی خرد نمایید.
-
مرحله آماده کردن پیاز و گوشت
پیازهای نگینی شده را در تابه بریزید، خوب تفت دهید تا سبک و طلائی رنگ شود. در ادامه گوشت چرخکرده را به تابه اضافه نموده و تا حدی تفت دهید که رنگ آن تغییر کند.
-
اضافه کردن ونوشک
رب گوجه فرنگی را به مواد افزوده و مجدد تفت دهید. با تفت دادن رب، رنگ خوش آن بیشتر خواهد شد و بوی خام رب از بین میرود. در این قسمت زعفران دمکرده را اضافه نمایید. سپس نوبت اضافه نمودن ونوشکها بوده و مجدد به مدت کوتاهی تفت دهید. در ادامه درب تابه را بسته تا میوه ونوشک نرم و مغزپخت شوند.
-
مرحله نهایی و دم کردن برنج
در این مرحله برنج را در قابلمه پر از آب روی حرارت ملایم قرار داده تا بجوشد. سپس برنج را آبکش کرده و با مواد ونوشک مخلوط کنید. ته قابلمه را با نان یا سیبزمینی بپوشانید تا در آخر تهدیگ خوشمزهای داشته باشید. سپس مخلوط برنج و مواد ونوشک را در قابلمه بریزید.
البته میتوانید مخلوط کردن مواد و برنج را بهصورت لایهلایه انجام دهید. بهصورتیکه در قابلمه مدنظر یک لایه برنج و یک لایه مواد ریخته، این کار را تا اتمام برنج و مواد ادامه دهید. قابلمه را روی حرارت کم قرار داده و درب را با دمکنی بپوشانید. سیوپنج دقیقه زمان کافی است تا ونوشک پلو دم بکشد. این غذای خوشرنگ و لعاب را در ظرف سرو ریخته و نوشجان بفرمایید.
با رعایت برخی از نکات بیشک ونوشک پلوی خوشمزهتری خواهید داشت. این نکات عبارت است از:
– ترشی چاشنی مناسبی برای این غذا است. البته میتوان از ترشی ونوشک نیز استفاده کرد.
– این غذا بههمراه سالاد نیز سرو میشود.
– میتوانید در مواد مخلوط از سیب زمینی نگینی سرخشده هم استفاده نمایید.
– پوره گوجه فرنگی میتواند جایگزین مناسبی برای رب شود.
– برای طعم بهتر این غذا میتوان از یک قاشق روغن حیوانی استفاده کرد، بهصورتی که بعد از دم کشیدن برنج، مقدار یک قاشق روغن حیوانی را روی برنج ریخته تا بهخورد غذا برود.
– میتوان بهجای ترکیب برنج و ونوشک با پیاز و گوشت از گوشت قلقلی در لابهلای برنج استفاده کرد.
– ونوشک پلو را میتوان در وعده سحری، نهار و یا شام مصرف کرد.
پیشنهاد مطالعه : ناهار چی بپزم
سخن پایانی
در بین غذاهای مختلف جهان، غذاهای محلی و سنتی ایرانی از لذیذترین غذاها محسوب میشوند. ایران بهخاطر داشتن قومیتهای مختلف، دارای لیست غذایی متنوعی است. تنوع غذاهایی که همراه برنج تهیه میشود؛ بسیار فراوان است. شما میتوانید این غذاها را تهیه و در وعده نهار یا شام میل بفرمایید.
در این مطلب طرز تهیه ونوشک پلو با تمام جزئیات بیان شد، شما میتوانید با کمک این دستور بهراحتی غذای خوشمزهای را برای خانواده و دوستان گرامی آماده کرده و از میل آن لذت ببرید. این غذا پرخاصیت بهعنوان یک غذا اصلی برای دورهمیها و مهمانیها نیز مناسب است.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!