پلو یکی از غذاهای محبوب در بین ایرانیان است و در یک هفته حداقل چند وعده غذایی هر خانواده ایرانی را برنج و انواع پلوها تشکیل میدهد. مگر می شود ایرانی بود و عاشق پلوی ایرانی نبود؟ علت محبوبیت این غذای ساده و خوشمزه را می توان در تنوع و شیوههای پخت گوناگون برنج ایرانی که طعم و عطر بی نظیری دارد، دانست. کلم پلو، آلبالو پلو، باقالی پلو، رشته پلو، هویج پلو، لوبیا پلو، عدس پلو و استانبولی پلو از جمله غذاهایی هستند که از ترکیب برنج با سایر مواد غذایی پخته میشوند و طرفداران زیادی دارند. برای آشنایی بیشتر با چند تا از خوشمزهترین انواع پلوها و طرز پخت پلو مجلسی ادامه این مطلب را از دست ندهید.
جهت پخت انواع پلوهای مجلسی ایرانی می توانید از انواع برنج طارم، برنج هاشمی، برنج دم سیاه و… استفاده کنید.
دسترسي سريع به عناوين اين مطلب:
کلم پلو
یکی از خوشمزهترین انواع پلوها که جزو غذاهای سنتی شهر شیراز محسوب میشود، کلم پلو است که معمولا با کلم سفید پخته میشود. البته از کلم قمری و برگ کلم هم میتوان برای تهیه کلم پلو استفاده کرد. در این غذا از انواع ادویهها مثل زردچوبه، زعفران و سبزیجات معطر برای خوشطعم کردن پلو استفاده میشود و جهت تزیین برنج هم میتوان کوفتههای ریز درست کرد و با چیدن آنها در کنار دیس برنج، ظاهر کلم پلو را زیباتر جلوه داد.
طرز پخت کلم پلو:
- ابتدا یک کلم خرد شده کوچک را به همراه مقداری آب بخارپز کنید.
- پیاز و گوشت چرخ کرده را در ماهیتابه جداگانه خوب سرخ کنید.
- کلمها را به گوشت اضافه کرده و نمک و ادویه را نیز بیافزایید.
- پس از مدتی، کمی رب به داخل ظرف اضافه کرده و خوب هم بزنید.
- پس از آبکش کردن برنج، مواد را با آن مخلوط کنید و اجازه دهید دم بکشد.
برای کشب اطلاعات بیشتر در مورد کلم پلو می توانید به مقاله طرز تهیه کلم پلو شیرازی مراجعه کنید.
باقالی پلو
باقالی پلو یکی از غذاهای مخصوص ایرانیان است که معمولا در جشنها یا میهمانیها آن را بر سر سفره میگذارند. باقالی پلو را میتوان به همراه گوشت یا ماهیچه صرف کرد که ارزش غذایی بالایی داشته و یک غذای مقوی برای کودکان محسوب میشود. این غذای مجلسی از ترکیب برنج، باقالی، شوید خشک، گوشت و زعفران تهیه میشود و طعم بینظیر آن رضایت هر فردی در هر سن و سال را جلب خواهد نمود.
طرز پخت باقالی پلو:
- باقالی سبز را خوب بشویید و آبکشی کنید.
- برنج را در یک ظرف جداگانه بخیسانید.
- درون یک قابلمه مقداری آب بریزید و زمانی که جوشید برنجها را اضافه کنید.
- پس از اینکه آب دوباره به جوش آمد باقالیها را به برنج اضافه کنید.
- صبر کنید تا برنجها خوب پخته و نرم شوند. سپس برنج و باقالی را با هم آبکش کنید.
- یک قابلمه برداشته و برنج را کم کم درون آن بریزید. بین هر لایه برنج، مقداری شوید اضافه کنید.
- دو قاشق روغن اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا غذا خوب دم بکشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله طرز تهیه باقالی پلو مراجعه کنید
عدس پلو
در میان انواع پلوها، عدس پلو تقریبا در همه شهرهای کشورمان ایران پخته میشود و طرفداران بسیاری دارد. این غذای خوشمزه و لذیذ در کوتاهترین زمان ممکن طبخ میشود و برای تزئین آن میتوان از مواد مختلفی مثل پیاز سرخکرده، زرشک، کوفتههای ریز، کشمش و خرما استفاده کرد.
طرز پخت عدس پلو:
- عدسها را چند ساعت در آب بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود.
- برنج را نیز در ظرف جداگانه بخیسانید و اجازه دهید تا حداقل یک ساعت در آب بماند.
- پس از اینکه عدس را آبکش کردید آن را درون قابلمه بریزید و دو لیوان آب اضافه کنید. صبر کنید تا عدسها خوب بپزند.
- برنج را روی حرارت بگذارید تا بپزد. زمانی که نرم شد، آن را آبکش کنید و درون قابلمه بریزید.
- حدود نصف لیوان آب به برنج اضافه کنید. آب اضافی را از عدسهای پخته شده بگیرید و عدس را نیز درون قابلمه برنج بریزید.
- بعد از اینکه آب برنج کشیده شد، در قابلمه را بگذارید تا عدس پلو دم بکشد.
- برای تزیین عدس پلو میتوانید به دلخواه پیاز یا گوشت چرخکرده یا کشمش تفت بدهید و روی برنج قرار دهید.
مطالعه بیشتر : طرز تهیه عدس پلو
زرشک پلو
زرشک پلو یک غذای مجلسی و شیک برای انواع میهمانیها و مراسمهای رسمی است که رنگ و بوی خاصی به سفره میبخشد. در کنار این غذا مرغ، گوشت بره، قلوه گوسفند یا سردست گوسفند سرو میشود. بهترین نوع برنج برای پخت زرشک پلو، برنج هندی است که به زمان کمتری برای خیس خوردن نیاز دارد و بعد از پخت نیز خوب قد میکشد.
طرز پخت زرشک پلو:
- ابتدا مرغ را به همراه پیاز خلالی شده و نمک و زردچوبه در ماهیتابه سرخ کنید.
- بعد از اینکه هر دو طرف مرغ سرخ شد، کمی رب اضافه کرده و مرغها را خوب تفت بدهید.
- 3 لیوان آب به ظرف اضافه کنید و درب آن را ببندید تا مرغها مغز پخت شوند.
- برنج که از قبل خیسانده شده را روی حرارت بگذارید تا بپزد.
- در این حین مقداری زرشک را در آب بخیسانید. برای این کار حدود نیم ساعت زمان نیاز دارید.
- بعد از اینکه برنج پخته و نرم شد، آن را آبکش کنید.
- دو قاشق غذاخوری روغن و مقداری نمک به برنج افزوده و دمکنی را روی قابلمه بگذارید تا خوب دم بکشد.
- زرشکها را آبکشی کرده و با کمی کره تفت دهید.
- مقداری از زرشک را با برنج مخلوط کرده و از آن برای تزیین دیس برنج استفاده کنید. مابقی زرشکها را در کنار خورشت مرغ بریزید و سر سفره بگذارید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مراجعه کنید.
مرصع پلو
مرصع پلو غذای سنتی شهر قزوین است که با انواع مواد غذایی رنگارنگ تزیین شده و ظاهر فوقالعاده زیبا و اشتها آوری دارد. برخی افراد برای خوشطعمتر کردن این غذا از تهچین ماست یا مرغ استفاده میکنند؛ در ضمن یکی از فوت و فنهای پخت مرصع پلو این است که از زعفران زیاد استفاده کنید تا طعم و رنگ بهتری به برنج ببخشد و آن را دلپذیرتر کند. همچنین استفاده از رنگهای خوراکی نیز به زیباتر شدن مرصع پلو کمک میکند.
طرز پخت مرصع پلو:
- در مرحله اول برنج را خوب بشویید و چند ساعت در آب بخیسانید.
- پوست پرتقالها را به مدت یک ساعت داخل یک لیوان آب ریخته و اجازه دهید خیس بخورند. سپس آنها را درون ظرفی ریخته و روی حرارت بگذارید.
- زمانی که آب درون پرتقالها به جوش آمد، آب آن را عوض کرده و دوباره روی حرارت بگذارید. این کار را 4 مرتبه تکرار کنید تا تلخی پوست پرتقال کاملا گرفته شود.
- پس از اینکه برای آخرین بار آب پوست پرتقالها را دور ریختید دو قاشق روغن به آنها اضافه کرده و پوست پرتقالها را تفت بدهید. سپس مقداری شکر به ظرف پوست پرتقالها افزوده و چند دقیقه تفت میدهیم تا پوست پرتقال حالت شیشهای پیدا کند.
- یک عدد پیاز خلالی شده را درون تابه تفت بدهید و سپس مرغهای قطعه قطعه شده را به آن اضافه کنید.
- مقداری نمک و زردچوبه به مرغها افزوده و درب ماهیتابه را بگذارید تا مرغها روی حرارت ملایم بپزند. پس از یک ربع، مقداری زعفران، یک قاشق آبلیمو و کمی دارچین نیز به مواد داخل ماهیتابه اضافه نمایید.
- برنج را روی حرارت بگذارید و تا زمانی که کاملا نرم شود صبر کنید. سپس آن را آبکش کرده و دوباره درون قابلمه برگردانید. دو قاشق روغن به برنج اضافه کرده و دمکنی را بگذارید تا برنج خوب دم بکشد.
- مقداری زرشک را با آب و خلال بادامها را با گلاب بخیسانید. پس از چند دقیقه آنها را در یک ماهیتابه با کمی روغن تفت بدهید. میتوانید مقداری کشمش نیز همراه این مواد تفت دهید.
- برنج را داخل دیس ریخته و مرغها را روی آن بچینید. سپس دوباره یک لایه برنج بریزید و روی آن را با پوست پرتقال، خلال بادام، زرشک و کشمش به شکل دلخواه تزیین کنید.
اگر علاقه مند هستید آموزش کامل پخت مرصع پلو را بیاموزید به مقاله طرز تهیه مرصع پلو مجله آوان مال مراجعه کنید.
آلبالو پلو
آلبالو پلو از محبوبترین پلوهای سنتی ایران است، که اغلب در میهمانی و مجالس رسمی پخت میشود. در بین انواع و اقسام غذاهای مجلسی، آلبالو پلو روش پخت آسان تری دارد و زمان کمتری نیاز دارد. اصالت این غذای لذیذ به درستی مشخص نیست، بسیاری آن را برای آذربایجان میدانند و بعضی دیگر خاستگاه آن را شیراز میدانند. به همین روشهای زیادی برای درست کردن این خوراک موجود است، افرادی آن را با گوشت قلقلی سرو میکنند و بسیاری دیگر با مرغ تکه تکه یا ریش شده میپزند.
مواد لازم آلبالو پلو
- آلبالو «نیم کیلو»
- برنج «4 پیمانه»
- شکر «200 گرم»
- پیاز «1 عدد»
- ادویه « بستگی به ذائقه شما دارد»
- زعفران دمکرده «نصف لیوان»
- گوشت چرخکرده «300 گرم»
طرز پخت آلبالو پلو:
- در وهله اول، هستههای آلبالو را جدا کرده و روی آن شکر بریزید.
- آلبالو و شکر را روی شعله متوسط قرار دهید و 20 دقیقه بجوشانید.
- پیاز را با دنده ریز رنده کنید و همراه ادویه با گوشت چرخ کرده مخلوط کنید.
- مواد را به قدری ورز دهید، که به چسبندگی مناسبی برسد. سپس در اندازه متوسط قلقلی کنید و برای 30 دقیقه داخل یخچال قرار دهید.
- از آنجایی که آلبالو پلو غذایی مجلسی است، باید برنج آن را بهصورت آبکش پخت کنید. قابلمهای آب جوش آوردید و سپس برنج خیس خورده را همراه یک قاشق غذاخوری نمک در آب جوش بریزید.
- دقت کنید آب داخل قابلمه قل قل بزند، سپس تا زمانی که اطراف برنج نرم و مغز آن سفت شود صبر کنید. به اصطلاح برنج را زنده بردارید.
- برنج را آبکش کنید و کف قابله کمی روغن بریزید، در حدی که فقط چرب شود.
- آلبالو را از آب آن جدا کنید، یک لایه برنج و یک لایه آلبالو بریزید.
- زعفران دمکرده را به وسیله یک کفگیر سوراخدار روی برنج و آلبالو بریزید.
- در تابهای به مقدار کافی روغن بریزید و گوشتهای قلقلی را بچینید. شعله را کم کنید و درب تابه را بگذارید.
- پس از 10 دقیقه گوشتها را چک کنید، اگر آب ننداخته بودند مقداری آب اضافه کنید تا مغز پخت شوند.
- هنگامی که آب گوشتها خشک شد، دوباره مقداری روغن بریزید و سرخ کنید.
نکات اصلی در پخت آلبالوپلو
- شکر کاملا دلبخواهی است و اگر ذائقه شما ترش است میتوانید آن را حذف کنید.
- برای دم آوردن برنج از آب آلبالو استفاده نکنید، چرا که باعث چسبندگی دانههای برنج میشود.
- این خوراک را میتوانید با مرغ نیز درست کنید.
- برای استفاده از آب آلبالو میتواند مقداری برنج سفید در آن مخلوط کنید تا به قرمز تغییر رنگ بدهد و برای تزیین استفاده کنید.
- برای حفظ رنگ و لعاب میتوانید برای پخت از ظروف مسی استفاده کنید.
- برنج را قبل از پخت خیس کنید.
- مدت زمان نیاز برای خیس کردن برنج بستگی به نوع برنج و منظور استفاده شما دارد. اگر برنج برای مجلس است، آن را از شب قبل بخیسانید، برای وعده غذایی خود دو ساعت قبل از پخت خیس کنید.
- برنج خارجی نسبت به برنج ایرانی زمان بیشتری برای خیس خوردن نیاز دارد.
شیرین پلو
این خوراک خوش عطر و بو، از مشهورترین غذاهای ایرانی است که آوازه آن در تمام جهان پیچیده است. در بسیاری از رستورانهای خارجی نیز این غذا سرو میشود. تهیه شیرین پلو بسیار آسان بوده و زمان کمی از شما میگیرد، اما مواد اولیه زیادی نیاز دارد که همگی آنها باید تازه باشند. خاستگاه این غذا هنوز بهطور قطع مشخص نیست، بسیاری آن را مربوط به آذربایجان و بسیاری برای اصفهان میدانند.
مواد لازم
مرغ «700 گرم»
برنج «4 پیمانه»
شکر «1 پیمانه»
پیاز «1 عدد بزرگ»
هویج «3 عدد متوسط»
زرشک « نصف پیمانه»
خلال پسته «نصف پیمانه»
خلال بادام « نصف پیمانه»
روغن مایع « متناسب با مقدار غذا»
نمک و فلفل « متناسب با مقدار غذا»
خلال پوست نارنج «نصف پیمانه»
طرز پخت شیرین پلو
- مرغ را در اندازههای دلخواه خرد کنید و همرا پیاز، ادویه و زعفران سرخ کنید.
- پوست نارنج یا پرتقال را 3 بار در آب بجوشانید و هر بار از صافی رد کنید و آب آن را برای دور بعدی جوشاندن عوض کنید.
- پوست پرتقال یا نارنج را در قابلمه آب و شکر بریزید و اجازه دهید بجوشد.
- هویج را رنده کنید و در تابهای به همراه کره یا روغن تفت دهید.
- برنج خود را به همراه نمک و روغن در قابلمهای آب جوش در حال قل قل بریزید، و تا هنگامی که اطراف برنج نرم و مغز آن سفت شود اجازه جوش بدهید.
- کف قابلمه را چرب کنید و هر ته دیگی که دوست دارید بچینید، سپس برنج، مرغ و هویج را لایه لایه در قابلمه بریزید.
- لایه آخر باید برنج باشد، چند حفره روی برنج درست کنید و شربت شکر را اصافه کنید.
- زرشک را بشویید و همراه خلال بادام و پسته تفت دهید، بهصورتی که زرشکها باد کنند.
- اگر بادام شما خیلی سفت است، آن را در طرفی کوچک بریزید و در خال قابلمه برنج به مدت 20 دقیقه قرار دهید تا نرم شود. سپس از قابلمه خارج کنید و همراه زرشک و خلال پسته تفت دهید.
- برنج شما که دم کشید، مقداری از روی آن بردارید و زعفران دمکرده، خلال پسته و بادام، خلال پرتقال یا نارنج، زرشک و….. به ان اضافه کنید تا برای تزئین استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه : طرز تهیه شیرین پلو
نکات:
✓ میزان شکر بستگی به سلیقه شما دارد.
✓ شربت شکر را به مقدار کم و با کفگیر سوراخدار به روی برنج بریزید تا دانههای برنج چسبنده نشوند.
✓ میتوانید هنگام دم گذاشتن برنج کمی پودر دارچین بریزید.
✓ اگر نمیخواهید خلال پسته و بادام را سرخ کنید، میتوانید هنگام دم گذاشتن برنج بهصورت لایه لایه در برنج بریزید.
✓ اگر برنجی کاملا زرد میخواهید، زعفران را هنگام دم دادن به برنج اضافه کنید.
ونوشک پلو
ونوشک نوعی پسته کوهی است، که اکثرا در استان کرمانشاه کشت میشود و از گیاهان بومی این استان محسوب میشود. از جمله خواص این گیاه میتوان به درمان کمخونی، رفع پوکی استخوان، تقویت سیستم ایمنی و عصبی، سردرد و…… اشاره کرد.
میوه ونوشک مقداری سفت است، بنابراین میتوانید آن را بجوشانید و از جوشانده آن برای موارد ذکر شده و درمان اختلالات هاضمه استفاده کنید. ونوشک در بسیاری از غداهای ایرانی استفاده میشود که معروفترین آنها، ونوشک پلو است. این پلو بسیار محبوب بوده و به عنوان غذایی سنتی و درمانی پخت میشود.
مواد لازم
ونوشک «1 پیمانه»
برنج «3 پیمانه»
پیاز «1 عدد»
روغن «به مقدار غذا»
گوشت چرخ کرده «300 گرم»
زعفران دم کرده «2 قاشق غذاخوری»
رب گوجه فرنگی «2 قاشق غذاخوری»
نمک و زردچوبه «به مقدار غذا»
پطرز پخت ونوشک پلو
- پیاز را نگینی خرد کنید با مقداری روغن در تابه تفت دهید تا سبک شوید.
- هنگامی که پیاز سبک شد، ادویه، رب، گوشت چرخکرده را اضافه کنید و کامل سرخ کنید.
- ونوشک و زعفران را به گوشت اضافه کنید، درب تابه را بگذارید تا ونوشک و گوشت مغز پخت شوند.
- قابلمهای آب جوش بیاورید و برنج، نمک، روغن مایع را به آب جوش درحال قل زدن اضافه کنید.
- اجازه دهید تا برنج قل بزند، به حدی که اطراف آن نرم و مغزش سفت باشد. هنگامی که به این مرحله رسدید، برنج را آبکش کنید.
- کف قابلمه را چرب کنید و هر ته دیگی دوست داشتید، قرار دهید.
- برنج و مایع را بهصورت لایه لایه بریزید، آخرین لایه برنج باشد.
- ابتدا به مدت 5 دقیقه شعله را زیاد کنید تا قابلمه بخار کند، سپس شعله را در حد دم دادن کم کنید. حدودا 20 دقیقه طول میکشد تا برنج دم بکشد.
نکات:
✓ رب دلبخواهی است و میتوانید آن را حذف کنید.
✓ میتوانید بجای گوشت چرخکرده از هر گوشتی استفاده کنید.
✓ از برنج کته نیز میتوانید استفاده کنید.
✓ اگر تمایل داشتید پس دم دادن برنج مقداری روغن حیوانی آب شده روی آن بریزید.
بادمجان پلو
بادمجان از مواد غذایی پرطرفدار و بسیار خوشمزه است، که میتوان گفت کمتر کسی پیدا میشود که بادمجان دوست نداشته باشد. البته بسیاری هم به این گیاه حساسیت دارند و با استفاده از آن دچار زخم دهان، خارش پوست و……. میشوند.
اما از غذاهای متنوعی که میتوان با بادمجان درست کرد، بادمجان پلو است. خاستگاه این غذای محبوب استان قزوین است. طرز تهیه این خوراک بسیار آسان بوده و مواد اولیه زیادی نیاز ندارد.
مواد لازم
بادمجان «6 عدد»
گوجه « 5 عدد»
پیاز «1 عدد»
گوشت «500 گرم»
برنج «1 کیلوگرم»
روغن « ½ پیمانه»
ادویه « به مقدار لازم»
رب «2 قاشق غذاخوری»
طرز پخت بادمجان پلو
- بادمجان را به حالت دلخواه خود خرد کنید و در آب و نمک به مدت 30 دقیقه قرار دهید، تا تلخی بادمجان گرفته شود.
- سی دقیقه که تمام شد، بادمجان را خشک کنید.
- در این مرحله مقدارب روغن در تابه داغ کنید و بادمجانها را کامل سرخ کنید. سپس کنار گذاشته تا روغن خود را پس بدهد.
- پیاز نگینی شده را در روغن تفت دهید تا سبک شود.
- گوشت چرخکرده و ادویه را به پیاز سبک شده اضافه کنید و سرخ کنید.
- پس از ده دقیقه سرخ کردن گوشت، رب را اضافه کنید و اجازه دهید خامی رب از بین برود.
- به قدری مواد را تفت دهید تا به خورد یکدیگر بروند و رنگ پختگی بگیرند.
- برنج را در قابلمه آب جوش بریزید و اجازه دهید قل بزند. سعی کنید برنج را زنده بردارید.
- کف قابلمه را چرب کنید و ته دیگ بچینید، سپس لایه لایه برنج و مایع را بریزید و گوجه حلقه شده را در هر لایه قرار دهید.
- مواد را که لایه لایه قرار دادید، نصف لیوان آب و روغن به وسیله کفگیر سوراخدار روی برنج بریزید و برنج را دم بدهید.
نکات
✓ میتوانید از ادویه پلویی استفاده کنید.
✓ اگر بادمجان سرخ شده را نمیپسندید، میتوانید از بادمجان تنوری استفاده کنید.
✓ بجای گوشت چرخکرده، هر نوع گوشت دیگری قابل استفاده است.
✓ میتوانید از پودر دارچین برای عطردهی استفاده کنید.
✓ بسته به سلیقه خود امکان حذف رب گوجه وجود دارد.
خرما پلو
از مقویترین پلوهای ایرانی میتوان به خرماپلو اشاره کرد، که یکی از محبوبترین خوراکهای اهوازی است. این غذا به دلیل ترکیب برنج، گوشت، کشمش و خرما بسیار سودمند است و برای رفع سوء تغذیه انتخاب مناسبی است. اهوازیهای عزیز از خرما پلو در وعدههای سحر و افطار و مجالس رسمی خود استفاده میکنند و به نوعی پخت این غذا از آداب و رسوم آنها محسوب میشود. در پخت این غذا میتوانید بجای مرغ، از گوشت گوسفندی استفاده کنید یا بجای برنج سفید از رشته پلویی بهره بگیرید. همواره میتوانید با افزودن ادویه های جنوبی، رنگ و بوی اهواز را به غذا بدهید.
مواد لازم
خرما «200 گرم»
برنج «5 پیمانه»
مرغ «500 گرم»
روغن «نصف لیوان»
زعفران « نصف لیوان»
کشمش « یک سوم لیوان»
زرشک «یک سوم لیوان»
کره «یک سوم لیوان»
ادویه «متناسب با ذائقه»
خلال پسته «یک سوم لیوان»
خلال بادام «یک سوم لیوان»
طرز پخت خرما پلو
- خرما ها را بشویید و اجازه دهید کامل خشک شوند.
- خرما را از وسط برش بزنید و در کره آب شده حسابی سرخ کنید.
- برنج را در ظرفی برای چند ساعت همراه آب و نمک خیس کنید.( مدت زمان خیساندن به نوع برنج بستگی دارد.)
- پس از اینکه برنج به مقدار کافی خیس خورد، آب جوش بیاورید و برنج را آبکش کنید.
- بعد از آبکشی، برای 45 دقیقه برنج را دم بدهید.
- مرغ را در قطعات مناسب خرد کنید و همراه ادویه در روغن یا کره آب شده داغ کاملا سرخ کنید.
- هنگامی که مرغ سرخ شد، شعله را کم کنید و زعفران دمکرده را اضافه کنید. درب تابه را بگذارید و به مدت 20 دقیقه اجازه دهید مرغ مغز پخت شود.
- کشمش، خلال پسته و بادام، زرشک را با کره آب شده کمی تفت بدهید تا بوی پختگی بدهند.
- مقداری پیاز رنده شده را بههمراه ادویه سرخ کنید.
- برنج را در دیس بکشید و بهوسیله مرغ سرخ شده، خرما، کشمش، خلال پسته و بادام، زرشک و پیاز سرخ شده تزیین کنید.
نکات
✓ میتوانید برنج را با شیر خیس کنید، و در هنگام دم گذاشتن مقداری گلاب، کره آب شده، پودر دارچین، و شیر به آن اضافه کنید تا عطری دلپذیر بگیرد.
✓ در پخت خرما پلو هر ادویهای قابل استفاده است.
✓ در تهیه این خوراک از خرماهای سفت و درشت استفاده کنید.
✓ میتوانید بجای مرغ از گوشت گوسفندی استفاده کنید.
✓ علاوه بر برنج، اضافه کردن رشته پلویی غذا را لذیذ تر میکند.
والک پلو
والک نوعی گیاه خودرو است که در فصل بهار، بخصوص خرداد و اردیبهشت در بعضی کوهپایه ها مانند البرز و زاگرس رشد میکند. از نامهای دیگر والک، تره کوهی و سیر کوهی است. اگر روش پخت این پلوی خوش عطر را نمیدانید، باید بگویم که روشهای پخت زیادی دارد و هر خانوادهای بگونهای خاص آن را پخت میکند.
اما در کل این خوراک دارای دو روش پخت اصلی میباشد. اگر بهصورت آبکش درست کنید، والک مجلسی میشود و اگر کته را انتخاب کنید، والک پلوی تهرانی درست کردهاید. پلویی که قصد توضیح طرز پخت آن را داریم، از غذاهای بسیار قدیمی تهران و استان کرمانشاه است.
در ادامه دو روش اصلی تهیه این خوراک محلی آموزش داده میشود.
والک پلوی مجلسیي
در این نوع والک پلو نیاز است برنج را آبکش کنید و اگر دلخواهتان بود، از گوشت گاو، گوشت گوسفندی یا چرخ کرده، ماهی و…… استفاده کنید.
مواد لازم
پیاز « 1 عدد»
والک «400 گرم»
برنج «500 گرم»
روغن « 100 گرم»
ادویه « مقدار لازم»
مرغ «2 تکه بزرگ»
گوشت «400 گرم»
گوشت چرخکرده «500 گرم»
طرز پخت والک پلو
- برنج را بشویید و همراه آب و نمک برای 2 ساعت خیس کنید.
- والک ها را بشویید و پس از بررسی پلاسیدگی، در سبدی خشک کنید.
- والک های خشک شده را در اندازه یک بند انگشت خرد کنید.
- قابلمهای آب جوش بیاورید، سپس نمک اضافه. کنید و برنج را در آن بریزید، منتظر بمانید تا اطراف برنج نرم شود و مغز آن سفت بماند. وقتی به این مرحله رسیدید، برنج خوپ را آبکش کنید.
- والک را به قابلمه آب و برنج اضافه کنید تا 5 دقیقه بههمراه آنها جوش بخورد.
- کف قابلمه را چرب کنید و ته دیگ مورد نظر خود را بچینید و سپس والک و برنج را اضافه کنید.
- به مدت 45 دقیقه برنج خود را در محیطی گرم دم بدهید.
- این مرحله کاملا آزاد است، چرا که سرو مرغ و گوشت همراه والک پلو اختیاری است و از الزامات این پلو به شمار نمیرود. گوشت را به قطعات ریز خرد کنید و یا از گوشت چرخکرده استفاده کنید.
- ابتدا پیاز را رنده کنید و یا بهصورت نگینی خرد کنید، همراه مقداری روغن تفت دهید تا سبک شود.
- پیاز که سبک شد، گوشت را اضافه کنید و همراه ادویه تفت دهید.
- گوشت که حسابی تفت داده شد، مقداری آب بریزید و درب تابه را بگذارید تا گوشتها مغز پخت شوند.
والک پلو تهرانی
از عمده تفاوت های والک پلوی مجلسی و تهرانی نوع تهیه برنج آن است. به همین دلیل اکثر روش پخت نیز با مراحل قبلی یکی است.
طرز پخت والک پلو
- برنج خود را درون قابلمه بریزید و مقداری آب بریزید که دو بند انگشت بالای برنج بیاید.
- سپس به میزان لازم نمک و روغن بریزید و هم بزنید.
- حالا برنج را به روی شعله متوسط بگذارید، بگذارید قل بخورد تا آب ان خشک شود. حواستان باشد برنج کاملا خشک نشود، بلکه کمی مرطوب بماند.
- والک های شسته شده را خرد کنید و در آب جوش بدهید.
- آب برنج که خشک شد، شعله را در حد دم کم کنید. والک ها را اضافه کنید و درب قابلمه دم کنی بگذارید، 45 دقیقه اجازه دم بدهید.
- گوشت یا مرغ را میتوانید با دستور ارائه شده در فوق برای والک پلوی تهرانی سرو کنید.
نکات
✓ در تهیه والک پلوی تهرانی میتوانید، بجای آبپز کردن والک ها، آنها را تفت بدهید.
✓ برای پخت این پلو آب کمتری نسبت به پلوی ساده اضافه کنید، چرا که خود والک ها آب پس میدهند.
✓ برای تهیه والک پلوی زعفرانی، هنگام دم دادن برنج، بهوسیله کفگیر سوراخدار زعفران دمکرده به روی آن بریزید.
✓ از ادویه های مانند سماق برای طعمدهی استفاده کنید.
✓ بعضی افراد از سیر نیز در پخت ابن پلو استفاده میکنند.
می توانید برای تهیه والک پلو از برنج هاشمی استفاده کنید، جهت خرید برنج هاشمی از بنکداری آنلاین آوان سفارش خود را ثبت کنید.
سوتی پلو تبریزی
غذاهای آذربایجان همیشه زبانزد خاص و عام بوده است و طرفداران بسیاری در سرتاسر ایران زمین دارد. سوتی پلو نیز از آن غذاهای آذری است که نوعی آداب و رسوم محسوب میشود و در چهارشنبه سوری صرو میشود.
در زبان آذری سوت به معنای شیر است و سوتی پلو یعنی پلوی شیری یا پلویی که با شیر پخته شود. معمولا این غذای لذیذ همراه با ماهی، خرما، کشمش و…… تهیه میشود و شیر پایه اصلی آن است. خیلیها این خوراک را با شیر برنج، شیرین پلو و….. به دلیل تشابه اسمی، اشتباه میگیرند.
مواد لازم
برنج «4 پیمانه»
شیر «4 پیمانه»
کره « نصف لیوان»
ادویه « مقدار کم»
خرما « 100 گرم»
کشمش « 100 گرم»
ماهی «دو عدد بزرگ»
روغن حیوانی « نصف لیوان»
طرز پخت سوتی پلو
- برنج را به مدت 2 ساعت همراه با نمک خیس کنید.
- پس از 2 ساعت آب برنج را عوض کنید تا نمک آن کشیده شود.
- برنج را به همراه مقدار خیلی کمی نمک، شیر، زعفران دم خورده، به روی شعله متوسط بگذارید. درب ظرف باز بماند تا شیر سر نرود.
- کره یا روغن حیوانی را به مواد اضافه کنید.
- صبر کنید تا شیر کاملا جذب برنج شود، سپس به مدت 20 دقیقه برنج را دم بدهید.
- ماهی را در هر مایع مخصوصی که دلخواهتان است، غلط بدهید و در تابه سرخ کنید.
- خرما، کشمش، خلال پسته، خلال بادام را میتوانید سرخ کنید یا بهصورت خام برای تزئین روی برنج اضافه کنید.
- غذا آماده است، میتوانید برنج و ماهی را جداگانه یا مخلوط سرو کنید.
نکات
✓ اگر میل به استفاده از خرما و کشمش دارید، خرما را ریز کنید و کشمش را چند دقیقه خیس کنید، سپس در کره یا روغن حیوانی تفت بدهید.
✓ اگر بجای ماهی از گوشت استفاده میکنید، گوشت را همراه با ادویه و روغن داغ تفت دهید، و پس از سرخ شدن مقدارب آب بریزید و درب تابه را بگذارید تا مغز پخت شود.
✓ شاید بخواهید بجای ماهی از قلقلی استفاده کنید، در این صورت گوشت چرخکرده را با پیاز رنده شده و ادیه قلقلی کنید و 20 دقیقه در یخچال قرار دهید، سپس در تابه داغ سرخ کنید.
✓ برای عطر و بوی بیشتر میتوانید از گلاب، پودر دارچین، هل و…… استفاده کنید.
✓ بجای زعفران از زردچوبه نیز استفاده میشود.
✓ میزان شیر باید تا دو بند انگشت بالای برنج باشد.
✓ برنج نباید بیش از 20 دقیقه دم بکشد، چرا که سریعاً ته دیگ شده و میسوزد.
✓ اگر میخواهید برنج شما عطر و بوی ماهی بگیرد، ماهی را هنگام دم دادن داخل برنج قرار دهید.
هویج پلو
هویج پلو از آن پلوهای شیرین طعم و پرطرفدار است که نهتنها در تبریز و شیراز، بلکه کل ایران طرفدار دارد. میگوییم تبریز و شیراز، چرا که اصالت این غذا را به این دو استان نسبت دادهاند و در این دو شهر بسیار پخت میشود. این خوراک لذیذ، همانند مرصع پلو و شیرین پلو، شیرین و رنگی بوده، و توانایی تزیین زیادی دارد.
مواد اولیه هویج پلو بسیار راحت است و مواد سخت یا نادری لازم دارد. از این رو در همه فصول سال میتوانید آن را تهیه کنید و سفره خود را پر از عطر و رنگ های مختلف کنید.
مواد لازم
پیاز «1 عدد»
هویج «2 عدد»
برنج «2 پیمانه»
ادویه «به مقدار کم»
زعفران « نصف لیوان»
روغن «4 قاشق غذاخوری»
زردچوبه «1 قاشق چایخوری »
گوشت چرخکرده «250 گرم»
خلال بادام و پسته « آزاد»
طرز پخت هویج پلو
- پیاز را با دنده ریز، رنده کنید و با گوشت چرخکرده، ادویه و زعفران ورز دهید تا به چسبندگی مناسب برسد.
- مایع گوشت را قلقلی کنید و در سینی بچینید، سپس به مدت 30 دقیقه در یخچال قرار دهید.
- برای هویج پلو میتوانید برنج را به دو روش کته و آبکش بپزید.
- هویج را با دنده درشت رنده کنید، سپس در روغن داغ به حدی سرخ کنید که کاملا نرم شوند.
- گوشت های قلقلی شده را به همراه کره یا روغن در تابه کاملا سرخ کنید تا مغز پخت شوند.
- یک پیاز دیگر را با دنده متوسط رنده کنید و همراه روغن و ادویه سرخ کنید تا طلایی شوند.
- کمی از برنج دم کشیده را با زعفران دم داده مخلوط کنید و باقی برنج را همراه گوشت قلقلی، پیاز و هویج سرخ شده تزیین کنید.
پیشنهاد مطالعه : طرز تهیه هویج پلو
نکات
✓ اگر میخواهید قلقلی های شما ترد باشند، دو قاشق غذاخوری آرد نخود اضافه کنید.
✓ میتوانید بجای قلقلی از چرخکرده ساده استفاده کنید. به این صورت که گوشت چرخکرده را همراه پیاز، ادویه و هویج تفت دهید و به روی برنج بریزید.
✓ حتما مایع قلقلی را 30 الی 60 دقیقه قبل از پخت در یخچال قرار دهید.
✓ آب پیاز را در حدی بگیرید، که نه خیلی خشک و نه خیلی آب دار باشد.
✓ برای کته کردن برنج، آب باید دو بند انگشت بالای برنج باشد و اگر قصد دارید آبکش کنید، هنگامی از شعله بردارید که اطراف برنج نرم و مغز آن سفت باشد.
گوجه پلو
گوجه پلو ار آن غذاهای خوش ظاهر و رسمی است که اکثرا در میهمانی ها و یا وعدهای غذایی خانوادهها پخته میشود. از اصالت این غذای خوشمزه، باید بگویم که در اصل برای کشور ترکیه است و در زمان قاجار، به دلیل رفت و آمد زیاد ایرانیان و ترکها و تبادل فرهنگی این غذا وارد ایران شده و تا به امروز سرو میشود. گوجه پلو علاوه پر تشابه اسمی با دمی گوجه، شباهتهای زیادی به آن دارد. البته که گوجه پلو رسمی تر و خوشرنگ و لعاب تر از دمی گوجه بوده و مواد اولیه بیشتری لازم دارد. البته که نوعی گوجه پلوی معرکه در استان ایلام وجود دارد و از غذاهای سنتی این شهر محسوب میشود.
مواد لازم
گوجه «5 عدد»
پیاز «1 عدد»
برنج «2 پیمانه»
ادویه « مقدار کم»
رب «1 قاشق غذاخوری»
پاپریکا «4 قاشق چایخوری»
زردچوبه «2 قاشق چایخوری»
سیب زمینی «2 عدد»
روغن زیتون « 6 قاشق غذاخوری»
گوشت چرخکرده «300 گرم»
طرز پخت گوجه پلو
- پوست گوجه را جدا کرده و با دنده ریز رنده کنید. اگر مایل بودید میتوانید گوجهها را با دستگاه میکس کنید.
- پیاز را با دنده ریز رنده کنید و همراه با روغن زیتون و ادویه تفت دهید تا سبک شود.
- گوجه را به پیاز سبک شده اضافه کنید .
- هنگامی که آب گوجه کامل کشیده شد، مقداری ادویه و پودر پاپریکا اضافه کنید.
- پس از چند دقیقه رب اضافه کنید، هنگامی که خامی رب گرفته شد، یک قاشق دیگر روغن زیتون اضافه کنید.
- برنج خود را همراه با نمک و روغن آبکش کنید. دقت کنید که برای گوجه پلو برنج را باید زنده تر بردارید.
- برنج آبکش شده را با مخلوط گوجه میکس کنید .
- کف قابلمه را چرب کنید و ته دیگ بگذارید، سپس مخلوط برنج و گوجه را همراه یک لیوان آب در قابلمه بریزید و فشار دهید.
- سیب زمینی را نگینی متوسط خرد کرده و با مقداری روغن زیتون سرخ کنید.
- گوشت چرخکرده، پاپریکا، ادویه و کمی آرد را باهم مخلوط کنید و به قدری ورز دهید که یکپارچه شوند.
- گوشت را قلقلی کنید و 30 دقیقه در یخچال قرار دهید.
- قلقلی ها را در تابه بچینید و با روغن داغ سرخ کنید.
- برنج باید به مدت 1 ساعت دم بکشد، پس از 1 ساعت شعله را خاموش کنید و کف قابلمه را در آب سرد قرار دهید.
- گوجه پلوی خود را در یک برگردانید و سیبزمینی و گوشت قلقلی را به آن اضافه کنید.
نکات
✓ اگر برنج را خوب آبکش نکردید و خیلی خام بود، در عوض بجای یک لیوان، دو لیوان آب هنگام دم دادن به آن اضافه کنید.
✓ هنگام سرخ کردن سیب زمینی کمی زردچوبه بریزید تا طلایی شوند.
✓ اگر میخواهید سیبزمینی ها به هم نچسبند، قبل از سرخ کردن آنها را در ظرفی آب قرار دهید.
سخن پایانی
انواع پلوها در میهمانیهای مختلف ما ایرانیان نقش مهمی دارند و جلوه خاصی به سفره غذا میبخشند. تنوع غذاهای پلویی در کشور ما بسیار زیاد است و برنج را تقریبا به همراه هر چیزی میتوان طبخ و سرو کرد. در این مطلب چند تا از خوشمزهترین غذاهایی پلویی را به شما معرفی نموده و طرز پخت آن را آموزش دادیم. با تهیه این غذاها از میهمانان خود پذیرایی کنید و از طعم خوش آنها لذت ببرید. جهت خرید برنج برای پخت انواع پلوها، می توانید وارد قسمت دسته بندی برنج شوید و محصول مورد نظر خود را از بنکداری آنلاین آوان مال تهیه کنید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!
18 پاسخ
ممنون از مقاله خوبی که در مورد انواع پلو ایرانی قرار دادید
سپاس از شما
کاش در مورد سبزی پلو هم می نوشتید
حتما در آپدیت بعدی اضافه میشه
سپاس از مقاله خوبی که در مورد انواع پلو نوشتید
ممنون از شما
بنظر من پلو های دیگه ای مثل رشته پلو ؛ سبزی پلو ؛ پیازچه پلو ؛ میگو پلو رو هم به مقاله اضافه کنید کامل کامل میشه
بله حتما در آپدیت بعدی اضافه میشه
دستور پخت کامل هر کدوم از این پلو ها رو چطوری میتونم مطالعه کنم؟
اکثر دستور پخت پلو ها در بلاگ آوان مال موجود هست
هزینه ارسال برنج چقدر است؟ آیا هزینه اضافی باید پرداخت کنم؟
هزینه های ارسال بر اساس میزان سفارش و مقصد متفاوت خواهد بود که در هنگام تسویه میتونید جزییات رو مشاهد بفرمایید