همانطور که در مقاله انواع پلو های ایرانی اشاره شد کلم پلو شیرازی یکی از اصلی ترین غذاهای شهر شیراز به حساب می آید که دارای طرفداران زیادی می باشد. این غذا یکی از غذاهای اصلی و سنتی ایران به حساب می آید. کلم پلو به دلیل داشتن خاصیت های بی شمار خود فقط در شهر شیراز طباخی نمی شود و امروزه در اغلب سفره های ایرانیان در حال سرو می باشد. در ادامه به طرز تهیه کلم پلو شیرازی به صورت کامل خواهیم پرداخت.
خواص کلم پلو شیرازی
یکی از خوشمزه ترین و خوش عطر ترین غذاهای شهر شیراز کلم پلو آن می باشد. این غذای معروف دارای خواص بسیار زیادی می باشد که به برخی از خواص آن عبارت اند از:
- کنترل و پیشگیری از دیابت
- کاهش کلسترول
- سلامت چشم و بینایی
- و دیگر خواص بی نظیر این غذای اصیل
مواد لازم برای تهیه کلم پلو شیرازی
در انتخاب مواد اولیه این غذا شما گزینه های زیادی را پیش روی خود دارید که در ترکیبات این غذا اضافه کنید. برای مثال شما می توانید کلم داخل این غذا را به صورت کلم پیچ، گل کلم، کلم قرمز، کلم قمری در کنار سبزیجات دیگر استفاده کنید. تمام مواد اولیه بسته نوع مزاج شما دارد.
مواد لازم عبارت اند از:
- کلم پیچ متوسط
1 عدد
- پیاز متوسط
2 عدد
- گوشت چرخ کرده گوسفندی
200 گرم
4 پیمانه
- سبزی خشک شده
منظور از سبزی خشک شده در اینجا ترخان،شوید،ریحان،تره می باشد
4 قاشق غذاخوری
به میزان لازم
- زیره
2 قاشق غذاخوری
در اینجا ادویه جات به منظور نمک، زرد چوبه و دیگر اودیه های سازگار با مزاج شما می باشد
به مقدار دلخواه
مراحل تهیه کلم پلو شیرازی
مراحل تهیه کلم پلو شیرازی عبارت اند از:
- مرحله اول
در این مرحله برای شروع روند طباخی این غذا بهتر است کلم مورد نظر خود را شسته و سپس خرد کنید. در این مرحله برای خرد کردن کلم بهتر است به طوری کلم را خرد کنید که در داخل قاشق جای شود. برای مثال شما می توانید مانند خلال کردن سیب زمینی کلم ها را خرد کنید.
- مرحله دوم
در این مرحله تابه ای را انتخاب کنید و در آن کمی روغن بریزید و کلم هایی که خرد کرده اید را در آن تفت دهید تا به طور کامل پخته شوند. تفت دادن در این مرحله باید تا هنگامی ادامه پیدا کند که آب کلم به طور کامل گرفته شده باشد و حجم کلم در ماهیتابه نیز کمتر شود. لازم به ذکر است شما می توانید با توجه به مزاج خود در این مرحله تفت دادن به کلم ها کمی آبلیمو بزنید تا خوش طعم تر شوند.
- مرحله سوم
این مرحله مختص به گوشت ها می باشد که مرحله بسبار مهمی می باشد و باید به نحو احسنت انجام شود. قبل از هر کاری در این مرحله پیاز را به کمک یک میکسر کمی پوره کنید یا می توانید به کمک رنده ریز پیاز را رنده کرده و مانند پوره در آورید. شما باید در این مرحله آب پیاز را بگیرید که باید به کمک دست های خود آن را فشار دهید و تمام آب را بگیرید. این کار در جلوگیری از آبکی شدن مخلوط پیاز و گوشت چرخ کرده شما می شود و شما شاهد همچین صحنه ای نخواهید شد. هنگامی که شما پیاز ها و گوشت ها را به هم اضافه کردید زمان عطر دار کردن و طعم دار کردن گوشت می رسد. برای این کار باید به این مخلوط خود از ادویه ها کمک بگیرید. نمک، زردچوبه، فلفل قرمز، ادویه گوشت را به مخلوط خود اضافه می کنیم و با دست ترکیب را به خوبی ورز می دهیم تا مواد به صورت یکنواخت با یکدیگر ترکیب شوند.
بهتر از ورز دادن این مخلوط را حدود 5 دقیقه ادامه دهید که هنگام سرخ کردن آن شاهد انسجام گوشت قلقلی ها و وا رفتن آن ها نباشید. یکی دیگر از نکات مهم در این مرحله پس از پایان ورز دادن ترکیب بهتر است گوشت را 3 الی 4 بار از فاصله 10 سانتی متری به ظرف بکوبید تا بافت محکم تری را به خود بگیرد. بیشترین زمان در درست کردن این غذا به این مرحله تعلق دارد که طبق حجم و اندازه های گوشت بین 20 الی 30 دقیقه زمان نیاز دارد. اندازه گوشت قلقلی ها کاملا به شما بستگی دارد. لازم به ذکر است بهتر است اندازه های گوشت قلقلی ها با یکدیگر هم اندازه باشد اگر یکی بزرگ و یکی کوچک باشد، در هنگام سرخ کردن یکی می سوزد و یکی دیگر خام می شود. در این مرحله بهتر است از دقت بالایی برخوردار باشید.
در داخل ماهیتابه مناسبی کمی روغن ریخته و تا داغ شدن روغن منتظر بمانید. این امر باعث می شود تا هنگام ریختن گوشت قلقلی ها به داخل تابه گوشت ها به تابه نچسبند و شما به راحتی بتوانید آن ها تفت دهید. برای سرخ کردن گوشت قلقلی ها شما نیازمند زمان زیادی نمی باشید پس حواستان باشید که گوشت قلقلی های خود را نسوزانید.
نکته مهم: اگر بعد از پایان مرحله ورز دادن مخلوط شما به شکل جامد نبود و بافت محکمی به خود نگرفته بود نیاز به نگرانی نیست. شما می توانید با کمی آرد نخودچی مخلوط خود را به شکل دلخواه درآورید. بهتر است از آرد نخودچی زیاد استفاده نکنید و به مقدار لازم از آن استفاده کنید.
- مرحله چهارم
در مرحله چهارم برنج خود را که از چند ساعت قبل آن را خیس کرده اید را در درون یک قابلمه مناسب بریزید. شما می توانید در این مرحله به برنج خود سبزی های معطر اضافه کنید و به یکدیگر مخلوط کنید تا برنج شما عطر زیبایی را به خود بگیرد. آب را بر روی سطح برنج می ریزیم که باید 2 انگشت از سطح برنج بالاتر باشد.
- مرحله پنجم
در این مرحله به قابلمه خود نمک و روغن را به مفدار لازم اضافه کنید و حرارت آن را کم کنید. باید اندکی را صبر کنید تا آب درون قابلمه به صورت کامل تبخیر شود و دانه های برنج داخل آن به صورت نیمه پخته دیده شوند. شما می توانید در این مرحله رنگ برنج خود را به زرد تغییر دهید و در این مرحله به برنج خود 1 قاشق چایی خوری زردوبه اضافه کنید.
- مرحله ششم
در این مرحله بعد از تبخیر کامل آب داخل قابلمه به برنج نیمه پخته خود کلم هایی که از قبل سرخ کرده اید را اضافه می کنید. بهتر است بعد از هم زدن آن برنج را از لبه قابلمه به سمت مرکز قابلمه هدایت کنید تا برنج به دیواره قابلمه نچسبد این امر باعث می شود در هنگام دم کشیدن با دیواره برنج نسوزد.
- مرحله هفتم
شما در این مرحله دارای 2 گزینه می باشید. گزینه اول می توایند گوشت قلقلی ها درون غذا پخته شوند که باید به برنج خود در مرحله قبل اضافه کنید. گرینه دوم شما می توایند بعد از پخته شدن کامل کلم پلو گوشت های قلقلی را به عنوان تزیین بر روی برنج بچینید. که باز به شما بستگی دارد.
نکات کلیدی در زمان پخت کلم پلو
برای پخت کلم پلو شیرازی بهتر از بعضی از نکات مهم و ترفند های طلایی را به یاد داشته باشید که در این بخش به آن می پردازیم:
- در هنگام پخت کلم پلو شما می توانید به جای سبزی تازه از سبزی مخصوص کلم پلو استفاده کنید. این سبزی شامل: شوید،ریحان،تره،ترخون می باشد. برای استفاده کردن از این سبزی در هنگام آبکش کردن برنج خود این سبزی ها را به داخل آبکش ریخته و با برنج خود مخلوط کنید.
- یکی از ادویه های اصلی کلم پلو شیرازی پودر لیمو عمانی می باشد. در صورت تمایل می توانید 1 قاشق چایی خوری را به داخل غذای خود اضافه کنید. این نکته به مزاج شما بستگی دارد.
- برای تهیه سبزی مورد استفاده در کلم پلو بهتر است نسبت سبزی ها را با یکدیگر رعایت کنید. بهتر است بیشترین مقدار را برای ریحان بگذارید و کمترین مقدار را به ترخون بدهید. لازم به ذکر است در صورت استفاده بیش از حد از ترخون کلم پلو تلخ خواهد شد.
- برای طعم گرفتن بهتر کلم پلو بهتر است گوشت خود را به همراه برنج بگذارید تا پخته شود. این کار به غذای شما طعم بهتری می دهد.
بعد از اتمام مراحل بالا و نکات گفته شده کلم پلو خانگی شما حاضر می باشد و میتوانید این غذای لذیذ را سرو کنید. لارم به ذکر است تمامی مراحل گفته شده در بالا حدود 45 الی 60 دقیقه از وقت شما را خواهد گرفت. یکی از مهم ترین معیارهایی که در هنگام پخت هر نوع غذایی باید به آن توجه داشته باشید حرارت پخت غذا و نوع برنجی است که شما در حال استفاده از آن می باشد باید دقت کنید. برای خرید برنج با کیفیت می توانید در بنکداری آنلاین آوان مال سفارش خود را ثبت کنید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!
3 پاسخ
ممنون بابت اطلاعات خوبی که در مورد غذای خوشمزه کلم پلو قرار دادید
سپاس از شما
خوشحالم که براتون مفید بوده