حتما تا به حال اسم دارچین به گوشتان خورده است. البته ما ایرانیها نسبت به کشورهای دیگر بیشتر از دارچین استفاده میکنیم؛ زیرا در طبخ غذاها، تزئینات روی غذا یا مایعات و دمنوشها مورد استفاده قرار میگیرد. اما این ماده در طب سنتی فقط کاربرد چاشنی یا تزئینی نداشته، بلکه دارویی برای بعضی بیماریها بوده است. در ادامه خواص دارچین را به طور مفصل توضیح میدهیم.
تاریخچه دارچین
نام این ادویه به درخت همیشه سبز استوایی اشاره دارد. درختی که از پوسته آن چوب دارچین گرفته میشود. طبق اسناد به جا مانده، دارچین به بیش از ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد باز میگردد. حتی در کتاب تورات نیز به این ادویه اشاره شده است. همانطور که الان از این ادویه برای خوش عطر و طعم کردن غذا استفاده میشود، در زمان مصر باستان برای خوش عطر کردن مومیاییها مورد استفاده قرار میگرفته است.
دارچین گیاهی قوت بخش و پر ویتامین است که همین امر موجب شده تا در کتابهای طب سنتی به آن اشاره زیادی شود. درختی به نام دراچین که در مناطق استوایی کشت میشود، حداقل باید ۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار بگیرد و در دمای ۲۷ درجه سانتی گراد باید کاشته شود.
حداقل بارش برای رشد این درخت باید سالانه ۲۰۰۰ تا ۲۴۰۰ میلی لیتر در سال باشد، برای همین است که بیشتر در مناطق جنوب شرقی آسیا کشت میشود. این درخت حدود ۷ تا ۱۰ متر رشد میکند. دارچین دارای ۲۵۰ گونه خاص است که هر کدام نحوه کشت خاص خود را دارد. برای تولید ادویه یا پودر دارچین، پوسته درخت دارچین را جدا میکنند و کاملا خشک میکنند؛ بعد از خشک شدن کامل؛ پوسته درخت آن را آسیاب کرده و مورد استفاده قرار میدهند.
ارزش غذایی دارچین
اگر قصد خرید ادویه را داشتید بد نیست بدانید که دارچین در حالت پودر شده در هر ۱۰۰ گرم چیزی حدود ۲۴۷ کیلوکالری دارد. در ادامه قصد داریم مواد سازنده این ماده را در دو نوع اصلی و ترکیبات معدنی بررسی کنیم. دارچین در ترکیبات سازنده خود فاقد کلسترول بوده و به صورت زیر است:
الف) مواد تشکیل دهنده اصلی
- کربوهیدرات ۸۱ گرم
- پروتئین ۴ گرم
- قند ۵/۲ گرم
- آب ۱۰ گرم
- چربی ۵/۱ گرم
- فیبر ۵۳ گرم
ب) مواد معدنی
- کلسیم ۱۰۰۰ میلی گرم
- آهن ۹ میلی گرم
- منیزیم ۶۰ میلی گرم
- فسفر ۶۴ میلی گرم
- پتاسیم ۴۳۱ میلی گرم
- سدیم ۱۰ میلی گرم
- روی ۸۰/۱ میلی گرم
خواص دارچین
این گیاه با دارا بودن ارزش غذایی بالا و مواد معدنی زیاد، دارویی طبیعی برای بیشتر بیماریها است. بیماریهایی مانند گرفتگی عضلات، بیاشتهایی، اختلال نعوظ، کاهش قند خون، کاهش کلسترول و….. با این گیاه بینظیر درمان میشوند. در ادامه هر کدام را بیشتر شرح خواهیم داد.
1) دارچین و کنترل قند خون
مطالعات ما نشان داده است این ادویه مقاومت انسولینی بدن را تقویت میکند. به همین دلیل افرادی که قند خون دارند، از دمنوش دارچین یا مکمل آن استفاده میکنند.
2)کاهش کلسترول بد
دارچین با برخورداری از انواع موادی مغذی و ویتامینها، دارای خاصیت کاهش کلسترول بد میباشد. مصرف آن باعث کاهش سطح کلسترول بد و افزایش میزان نوع خوب یا مفید کلسترول میشود.
3) جلوگیری از آلزایمر
عصاره دارچین خاصیت جلوگیری از آلزایمر دارد؛ یعنی با مصرف آن میتوانید از آلزایمر در پیری جلوگیری کنید. دارچین با داشتن خواص ضد آلزایمر و با جلوگیری از رشد بیش از حد سلولهای مغذی، موجب جلوگیری از بروز این بیماری میشود.
4) جلوگیری از عفونت
دارچین با دارا بودن خواص ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی خود، موجب جلوگیری از بیماریهای عفونی میشود. این ادویه در درمان عفونتهای خارجی و داخلی مفید است. ادویه دارچین برای جلوگیری و درمان عفونت مثانه بسیار کاربردی میباشد.
پیشنهاد مطالعه : خواص آویشن
5) تقویت بدن
دارچین با دار بودن میزان ویتامین و مواد معدنی بالا، یکی از بهترین مواد برای تقویت قوای بدن است. این ماده در افزایش هوشیاری و بهبود وضوح کنترلی مغز تاثیر داشته و باعث افزایش قدرت بدن میشود. حتی عطر دارچین موجب سر حالی و تقویت قوای بدن شده و عطر دارچین از خاصیت افزایش حافظه نیز برخوردار است.
6) جلوگیری از بیماری قلبی
در بخش بالایی به خاصیت ضد التهابی بودن دارچین اشاره کردیم. این موضوع موجب شده است تا در قلب و رگهای قلبی هم این خاصیت حفظ شود و گرفتگی در آن ایجاد نشود.
7) جلوگیری از سرطان
تحقیقات نشان داده است که دارچین خاصیت ضد سرطانی دارد، یعنی این ادویه هزار دارو از رشد اضافه سلولها جلوگیری میکند.
8) بهبود درد عضلات
با توجه به خاصیت ضد التهابی دارچین، این ادویه میتواند سختی ماهیچه و مفصلها را کنترل کند. استفاده از آن به ورزشکاران حتما توصیه میشود.
9) افزایش بهداشت دهان و دندان
با توجه به طرفداران زیادی که آدامس های دارچینی دارند، عطر بینظیر و خاصیت ضد باکتریایی آن باعث شده یکی از بهترین گزینهها برای افزایش بهداشت دهان و دندان محسوب شود. همچنین بوی بد دهان نیز با دارچین از بین میرود.
10) افزایش شیر مادر
بعضی از دانشمندان ادعا کردهاند که دارچین باعث افزایش شیر مادران و ترشح سالمتر آن میشود.
11) درمان دندان درد
دارچین بخاطر خاصیت ضد باکتری و ضد ویروسی که دارد میتواند از درد درمان جلوگیری و حتی آن را درمان کند. برای درمان عفونت دندان نیز میتوانید از ادویه دارچین استفاده کنید.
12) کاربرد دارچین برای حجم دهی به لب
دارچین حجم دهنده طبیعی است که میتوانید از آن بهجای ژل یا عمل استفاده کنید. برای این کار کافی است یک تکه چوب دارچین را بر روی لب خود بگذارید. در اول لبها شروع به سوزش میکنند، شما باید صبر کنید تا سوزش آن کم شود. دارچین را بردارید و بعد از آن بر روی لبهایتان وازلین بزنید.
13) جلوگیری از چاقی
همانطور که در اول مقاله به آن اشاره کردیم، دارچین با تنظیم میزان کربوهیدرات و چربی بدن به چربی سوزی کمک میکند. اینگونه دیگر نیازی نیست شما هزینه اضافی کنید تا لاغر بمانید.
روشهای مصرف دارچین
تقریبا شما میتوانید در تمام غذاهای خود از دارچین استفاده کنید. البته اگر میترسید که طعم غذا را خراب کند، میتوانید مقدار کمی اضافه کنید تا طعم آن را نگیرد.
میتوانید در هنگام صبح بر روی چای، شیر یا حتی قهوه خود دارچین بپاشید تا بتوانید از خواص آن لذت ببرید.
در هنگام پخت گوشت نیز بر روی آن دارچین بریزید تا هم از بو بد گوشت و مرغ راحت شوید و هم از خواص آن بهرهمند شوید.
سخن پایانی
بنابراین با توجه به تمام خواص گفته شده، سعی کنید به صورت حداقلی به میزان ۲ بار در هفته از دمنوش دارچین استفاده کنید یا هر روز آن را به غذا، چای و دمنوش خود بیفزایید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!
یک پاسخ