ماهی یکی از غذاهای رایج در بین ما ایرانیان است و در انواع غذاها با برنج مثل ماهی پلو، و غذاهایی دیگری مثل قلیه ماهی، کتلت ماهی و… به کار میرود؛ اما آیا تا به حال از خود پرسیده اید که تا چه میزان از خواص و فواید ماهی برای بدن آگاه هستید؟
آیا میدانید این ماده غذایی خوش طعم و لذیذ چه تاثیر فوقالعادهای بر سلامت و رشد کودکان دارد؟ اگر از جمله افرادی هستید که علاقهای به خوردن ماهی ندارند، با خواندن ادامه این مطلب و اطلاع از فواید سرشار این غذا حتما یکی از طرفداران ماهی های مختلف خواهید شد. پس با ما همراه باشید.
ماهی از جمله پرانرژیترین و مغذیترین خوراکی ها است که سرشار از ید و پروتئین بوده و به عنوان منبع غنی امگا 3 شناخته میشود. این خواص ماهی سبب میشود که به رشد ماهیچهها و رشد مو کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را بالا ببرد. علاوه بر این با مصرف ماهی عملکرد تیروئید بهبود یافته و سطح سلامت افراد ارتقا مییابد. ماهی جزو آن دسته غذاهایی است که چربیهای مضر نداشته و در عوض حاوی مقادیر زیادی چربی مفید مثل امگا3 میباشد؛ در حالی که برخی از مواد به ویژه گوشت قرمز چربیهای مضر مثل امگا 6 را وارد بدن میکنند.
انواع ماهیها حاوی چندین ماده مغذی از قبیل ویتامین D، ویتامین B12، آهن، نیاسین، کلسیم و فسفر هستند که مواد معدنی لازم برای عملکرد هرچه بهتر بدن را تامین کرده و روند فعالیت اعضای داخلی بدن مثل کبد و مغز را بهبود میبخشد. در ادامه درباره سایر خواص ماهی به اختصار توضیحاتی قید شده است:
1. کاهش کلسترول
امروزه بنابر گفته متخصصان تغذیه و پزشکان، تائید شده است که امگا 3 موجود در ماهی با پایین آوردن سطح کلسترول و تریگلیسیرید میتواند از خطر ابتلا به مشکلات قلبی-عروقی و انواع سرطانها بکاهد و سلامت فرد را ارتقا ببخشد.
ماهی و سایر غذاهای دریایی سرشار از چربیهای مفید مثل امگا 3 هستند و از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکنند. مصرف ماهی در افراد میانسال تاثیر بسزایی در پیشگیری از سکته قلبی و مغزی دارد و خطر حملات قلبی را کم میکند.
2. درمان افسردگی با ماهی
متاسفانه در حال حاضر بیماری افسردگی جزو شایعترین بیماریهای روحی_روانی در جهان است و افراد زیادی با آن درگیر هستند. برای درمان افسردگی میتوان از انواع روشهای درمانی دارویی و غیردارویی استفاده کرد. اما در این میان نباید از تاثیر تغذیه بر سلامت روحی افراد غافل شویم. یکی از غذاهایی که با طعم بینظیر خود و به کمک خواص بیشماری که دارد به بهبود افسردگی کمک میکند ماهی است. ماهی در کاهش آثار افسردگی موثر بوده و به دلیل برخورداری از خواص آنتی اکسیدانی میتواند در پیشگیری و بهبود بیماریهای روانی سودمند باشد.
مصرف ماهی قابلیت این را دارد که اثربخشی داروهای ضد افسردگی را بیشتر کرده و به سرعت روند بهبودی بیمار کمک کند. ماهی حاوی میزان زیادی امگا 3 میباشد که نقش مهمی در عملکرد غشای مغز و انتقال سروتونین و دوپامین دارد و برای رفع نشانههای افسردگی مناسب است. مصرف مداوم این ماده غذایی میتواند از ابتلا به افسردگی و مشکلات روانی جلوگیری کند.
3. کاهش خطر ابتلا به سرطان
طبق نتایج به دست آمده از مطالعات دانشمندان، افرادی که به طور منظم غذاهای حاوی ماهی را صرف میکنند 12 درصد کمتر از سایر افراد با خطر ابتلا به بیماری سرطان مواجه هستند. بنابراین یک رژیم غذایی سالم به همراه مصرف منظم ماهی میتواند فرد را از خطر مبتلا شدن به انواع خاصی از سرطانها مثل سرطان پستان، کبد، لوزالمعده، آندومتر و روده بزرگ حفظ کند. ماهی سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی بوده و در کاهش ریسک ابتلا به سرطان موثر شناخته میشود.
4. سلامت قلب
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی میتواند فعالیت قلب را بهبود بخشیده و منجر به کاهش ریسک نارسایی قلبی شود. از همین رو مصرف ماهی به سالمندان و افرادی که زمینه بیماریهای قلبی دارند توصیه میشود.
این ماده غذایی همچنین توانایی محافظت از قلب و جلوگیری از امراض قلبی_عروقی را نیز دارد. همه افراد در هر سن و سالی میتوانند با مصرف ماهی 2 بار در هفته، سلامت قلب خود را افزایش داده و از دچار شدن به بیماریهای قلبی یا خطر حمله قلبی در امان باشند.
اغلب حملات قلبی و مشکلات قلبی_عروقی به دلیل تجمع و رسوب چربی در رگها و در نتیجه عدم خونرسانی مناسب به قلب اتفاق میافتد. اسیدهای چرب امگا 3 که در همه انواع ماهیها به ویژه ماهی های آب سرد وجود دارد، سبب جلوگیری از رسوب چربی در رگها شده و بدین ترتیب جریان خونرسانی منظم به قلب را امکانپذیر میکند. این ماده غذایی همچنین با جلوگیری از تجمع پلاکت های خونی، احتمال ایجاد لخته های خونی در سرخرگ و سیاهرگ را کاهش میدهد و موجب پایین آمدن ریسک بیماریهای قلبی-عروقی میگردد.
5. تاثیر ماهی بر کاهش فشار خون
بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند مصرف انواع ماهیها به ویژه ماهیان سرد آبی میتواند منجر به کاهش فشار خون شده و خاصیت ارتجاعی رگها را به آنها بازگرداند. به این ترتیب با باز شدن مسیر خون در رگها، خونرسانی به درستی انجام میشود و فشار خون به میزان طبیعی خود میرسد. البته برای اثبات کامل و قطعی این مسئله لازم است پژوهشهای بیشتری صورت بگیرد اما تا کنون شواهد حاکی از آن بودهاند که ماهی یکی از بهترین خوراکی ها برای کاهش فشار خون و جلوگیری از گرفتگی رگها است.
6. ماهی موثر در جلوگیری از زوال مغز
زوال مغز یا زوال شناختی مرتبط با سن معمولا ناشی از کهولت سن میباشد و افراد بسیاری با بالا رفتن سن خود دچار این عارضه میشوند. همچنین امروزه از دست دادن حافظه و ابتلا به آلزایمر یکی از بیماریهای رایج در جامعه است که هر ساله عده بسیاری را درگیر میکند.
آلزایمر، ضعف حافظه و زوال مغز همگی در نتیجه عملکرد ناصحیح مغز اتفاق میافتند اما تحقیقات نشان داده است که با مصرف ماهی، ماده خاکستری مغز به میزان کافی تامین شده و به بافتهای عصبی مغز کمک میکند تا به وظایف خود بهتر عمل کنند. از همین رو کسانی که به طور منظم ماهی و غذاهای دریایی را در برنامه غذایی خود مصرف میکنند، در سنین پیری کمتر دچار آلزایمر یا زوال مغز میشوند.
7. ماهی منبع ویتامین D
در عصر حاضر و با رواج آپارتماننشینی افراد بسیاری با کمبود ویتامین D روبرو هستند. کمبود این ویتامین مهم و ضروری میتواند سبب بروز بیماریهایی مثل افسردگی، درد عضلانی، استئومالاسی و راشیتیسم گردد؛ به همین دلیل در زندگی شهری ما مجبور هستیم بخش عمدهای از ویتامین D مورد نیاز بدن خود را از طریق مواد غذایی تامین کنیم. یکی از خوراکی هایی که مقدار زیادی ویتامین D را در درون خود جای داده است، ماهی میباشد. انواع ماهیها به ویژه ماهی قزل آلا و ماهی آزاد میتوانند به عنوان یک منبع سرشار از ویتامین D مصرف شوند که کمبود این ماده مغذی در بدن را تامین میکند.
8. بهبود کیفیت خواب با مصرف ماهی
اختلال در خواب و بیخوابی از جمله مشکلاتی هستند که امروزه تقریبا همه افراد بارها آن را تجربه کردهاند. این مشکلات اغلب ناشی از سبک زندگی شهری و سر و کار داشتن با ابزارهای الکترونیکی به مدت زیاد میباشد و باعث به هم خوردن چرخه طبیعی خواب میشود.
جالب است بدانید که طبق پژوهشهای انجام گرفته مصرف ماهی میتواند تا حدود زیادی بر کیفیت خواب افراد تاثیر گذاشته و بیخوابی را برطرف کند. امگا 3، ویتامین B و ویتامین D موجود در ماهی و خوراک های دریایی سبب ترشح هورمون ملاتونین در مغز شده و به بهبود کیفیت خواب کمک میکند.
9. فواید ماهی برای بینایی
بینایی افراد معمولا با بالا رفتن سن کاهش مییابد یا دچار اختلالاتی میشود؛ یکی از بیماریهای چشم دژنراسیون ماکولا نام دارد که سبب تاری دید و افت کیفیت بینایی در افراد بالای 50 سال و به خصوص افراد بالای 70 سال میگردد.
اسیدهای چرب امگا 3 با تاثیر مستقیمی که بر روی بینایی و سلامت چشم دارد، میتواند از بروز این نوع بیماریها در سنین پیری جلوگیری کند. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از مشکلات بینایی حداقل هفتهای یکبار ماهی را در وعده های غذایی خود بگنجانید و علاوه بر لذت بردن از طعم عالی این غذای خوشمزه، به حفظ سلامت بدن و چشمهای خود کمک کنید.
10. فواید ماهی برای کودکان
بسیاری از کودکان علاقه زیادی به خوردن ماهی دارند، اما در مقابل برخی از بچهها در خورد و خوراک ذائقه خاصی دارند و ممکن است ماهی را دوست نداشته باشند. با این حال این خوراکی دریایی دارای فواید بیشماری برای کودکان میباشد و والدین وظیفه دارند ماهی را طوری در غذاها به کار ببرند که فرزندشان این غذای مقوی را مصرف کند. ویتامین ها، کلسیم، آهن و فسفر موجود در ماهی برای بدن کودکان لازم و ضروری بوده و نقش مهمی در رشد آنها دارد.
مصرف ماهی سبب افزایش هوش کودکان شده و حافظه و سیستم عصبی آنان را تقویت میکند. همچنین محققان بر این باورند امگا 3 که در ماهیها وجود دارد میتواند به درمان آسم در کودکان کمک کند.
یکی دیگر از خواص ماهی برای کودکان این است که با منظم کردن ضربان قلب و تنظیم فشارخون، احتمال ابتلای کودک به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. البته نکته قابل توجه در انتخاب ماهی مناسب برای کودکان، خرید ماهی هایی است که کمترین میزان جیوه را دارند.
سخن پایانی
ماهی غذایی مقوی و خوشمزه است که در پخت غذاهای بسیاری مثل قلیه ماهی، ماهی پلو،ماهی شکمپر و… به کار رفته و در کنار سایر مواد غذایی مصرف میشود؛ این ماده خوراکی سرشار از انواع ترکیبات مغذی، ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا 3 میباشد و از آن میتوان برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها استفاده کرد.
ماهی از ابتلا به بیماریهای گوناگونی مثل سرطان، آسم، آلزایمر، دیابت، حملات قلبی-عروقی و سکته مغزی جلوگیری کرده و طبق جدیدترین تحقیقات به دست آمده تاثیر مفیدی بر بهبود بیماران مبتلا به افسردگی دارد. به دلیل ارزش غذایی بالایی که انواع ماهیها دارند، مصرف آنها به هر فردی با هر سن و سالی توصیه میشود. البته نکته مورد توجه این است که در هنگام خرید ماهی میبایست به کیفیت آن و میزان جیوه موجود در ماهی توجه کنید تا بتوانید سالم ترین نوع ماهی را خریداری نمایید.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!
10 پاسخ
واقعا ماهی خواص بی نطیری برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی داره
بله کاملا درست میفرمایید
با توجه به این خواص ماهی بهتره ماهی چند وعده ماهی در وعده غذایی داشته باشیم؟
توصیه میشه حداقل 2 تا 3 بار در هفته غذاهایی تهیه کنید که ماهی هم بخشی از مواد تشکیل دهنده اون باشه
ممنون از مقاله جامعتون در مورد خواص ماهی
ممنون از شما خوشحالم که راضی بودید
خواص ماهی که فرمودید شامل تن ماهی هم میشه؟
خیر خواص ماهی از تن ماهی متفاوت هست
بهترین روش سرو ماهی به چه روشی هست؟
بهترین روش بخار پز کردن ماهی هستش