برای ورود به پنل فروش سازمانی لطفا روی این بنر کلیک کنید

خواص ماهی برای سلامت بدن

خواص ماهی
زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

فهرست مطالب

ماهی یکی از غذاهای رایج در بین ما ایرانیان است و در انواع غذاها با برنج مثل ماهی پلو، و غذاهایی دیگری مثل قلیه ماهی، کتلت ماهی و… به کار می­رود؛ اما آیا تا به حال از خود پرسیده ­اید که تا چه میزان از خواص و فواید ماهی برای بدن آگاه هستید؟

آیا می­‌دانید این ماده غذایی خوش ­طعم و لذیذ چه تاثیر فوق‌­العاده‌­ای بر سلامت و رشد کودکان دارد؟ اگر از جمله افرادی هستید که علاقه­‌ای به خوردن ماهی ندارند، با خواندن ادامه این مطلب و اطلاع از فواید سرشار این غذا حتما یکی از طرفداران ماهی‌‌ های مختلف خواهید شد. پس با ما همراه باشید.

ماهی از جمله پرانرژی­‌ترین و مغذی­‌ترین خوراکی ­ها است که سرشار از ید و پروتئین بوده و به عنوان  منبع غنی امگا 3 شناخته می­‌شود. این خواص ماهی سبب می­شود که به رشد ماهیچه­‌ها و رشد مو کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را بالا ببرد. علاوه بر این با مصرف ماهی عملکرد تیروئید بهبود یافته و سطح سلامت افراد ارتقا می­‌یابد. ماهی جزو آن دسته غذاهایی است که چربی­‌های مضر نداشته و در عوض حاوی مقادیر زیادی چربی مفید مثل امگا3 می‌­باشد؛ در حالی که برخی از مواد به ویژه گوشت قرمز چربی­‌های مضر مثل امگا 6 را وارد بدن می‌­کنند.

انواع ماهی­‌ها حاوی چندین ماده مغذی از قبیل ویتامین D، ویتامین B12، آهن، نیاسین، کلسیم و فسفر هستند که مواد معدنی لازم برای عملکرد هرچه بهتر بدن را تامین کرده و روند فعالیت اعضای داخلی بدن مثل کبد و مغز را بهبود می­‌بخشد. در ادامه درباره سایر خواص ماهی به اختصار توضیحاتی قید شده است:

1. کاهش کلسترول

امروزه بنابر گفته متخصصان تغذیه و پزشکان، تائید شده است که امگا 3 موجود در ماهی با پایین آوردن سطح کلسترول و تری‌­گلیسیرید می­‌تواند از خطر ابتلا به مشکلات قلبی-عروقی و انواع سرطان­‌ها بکاهد و سلامت فرد را ارتقا ببخشد.

ماهی و سایر غذاهای دریایی سرشار از چربی­‌های مفید مثل امگا 3 هستند و از لخته شدن خون در رگ­ها جلوگیری می­‌کنند. مصرف ماهی در افراد میانسال تاثیر بسزایی در پیشگیری از سکته قلبی و مغزی دارد و خطر حملات قلبی را کم می­کند.

عکس خواص ماهی برای سلامت بدن

2. درمان افسردگی با ماهی

متاسفانه در حال حاضر بیماری افسردگی جزو شایع­‌ترین بیماری­‌های روحی_روانی در جهان است و افراد زیادی با آن درگیر هستند. برای درمان افسردگی می‌­توان از انواع روش­‌های درمانی دارویی و غیردارویی استفاده کرد. اما در این میان نباید از تاثیر تغذیه بر سلامت روحی افراد غافل شویم. یکی از غذاهایی که با طعم بی­‌نظیر خود و به کمک خواص بی­شماری که دارد به بهبود افسردگی کمک می­‌کند ماهی است. ماهی در کاهش آثار افسردگی موثر بوده و به دلیل برخورداری از خواص آنتی اکسیدانی می­‌تواند در پیشگیری و بهبود بیماری­‌های روانی سودمند باشد.

مصرف ماهی قابلیت این را دارد که اثربخشی داروهای ضد افسردگی را بیشتر کرده و به سرعت روند بهبودی بیمار کمک کند. ماهی حاوی میزان زیادی امگا 3 می­‌باشد که نقش مهمی در عملکرد غشای مغز و انتقال سروتونین و دوپامین دارد و برای رفع نشانه­‌های افسردگی مناسب است. مصرف مداوم این ماده غذایی می­‌تواند از ابتلا به افسردگی و مشکلات روانی جلوگیری کند.

3. کاهش خطر ابتلا به سرطان

طبق نتایج به دست آمده از مطالعات دانشمندان، افرادی که به طور منظم غذاهای حاوی ماهی را صرف می­کنند 12 درصد کمتر از سایر افراد با خطر ابتلا به بیماری سرطان مواجه هستند. بنابراین یک رژیم غذایی سالم به همراه مصرف منظم ماهی می‌­تواند فرد را از خطر مبتلا شدن به انواع خاصی از سرطان­‌ها مثل سرطان پستان، کبد، لوزالمعده، آندومتر و روده بزرگ حفظ کند. ماهی سرشار از ویتامین ­ها و مواد مغذی بوده و در کاهش ریسک ابتلا به سرطان موثر شناخته می­‌شود.

4. سلامت قلب

اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی می­‌تواند فعالیت قلب را بهبود بخشیده و منجر به کاهش ریسک نارسایی قلبی شود. از همین رو مصرف ماهی به سالمندان و افرادی که زمینه بیماری‌­های قلبی دارند توصیه می­‌شود.

این ماده غذایی همچنین توانایی محافظت از قلب و جلوگیری از امراض قلبی_عروقی را نیز دارد. همه افراد در هر سن و سالی می‌­توانند با مصرف ماهی 2 بار در هفته، سلامت قلب خود را افزایش داده و از دچار شدن به بیماری­‌های قلبی یا خطر حمله قلبی در امان باشند.

اغلب حملات قلبی و مشکلات قلبی_عروقی به دلیل تجمع و رسوب چربی در رگ­ها و در نتیجه عدم خون­رسانی مناسب به قلب اتفاق می­‌افتد. اسیدهای چرب امگا 3 که در همه انواع ماهی­‌ها به ویژه ماهی­ های آب سرد وجود دارد، سبب جلوگیری از رسوب چربی در رگ‌­ها شده و بدین ترتیب جریان خون­رسانی منظم به قلب را امکان­‌پذیر می­‌کند. این ماده غذایی همچنین با جلوگیری از تجمع پلاکت­ های خونی، احتمال ایجاد لخته ­های خونی در سرخرگ و سیاهرگ را کاهش می‌­دهد و موجب پایین آمدن ریسک بیماری­‌های قلبی-عروقی می­‌گردد.

5. تاثیر ماهی بر کاهش فشار خون

بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند مصرف انواع ماهی­‌ها به ویژه ماهیان سرد آبی می‌­تواند منجر به کاهش فشار خون شده و خاصیت ارتجاعی رگ­‌ها را به آن­ها بازگرداند. به این ترتیب با باز شدن مسیر خون در رگ­‌ها، خون­رسانی به درستی انجام می­‌شود و فشار خون به میزان طبیعی خود می‌­رسد. البته برای اثبات کامل و قطعی این مسئله لازم است پژوهش­‌های بیشتری صورت بگیرد اما تا کنون شواهد حاکی از آن بوده‌­اند که ماهی یکی از بهترین خوراکی ­ها برای کاهش فشار خون و جلوگیری از گرفتگی رگ­‌ها است.

6. ماهی موثر در جلوگیری از زوال مغز

زوال مغز یا زوال شناختی مرتبط با سن معمولا ناشی از کهولت سن می‌­باشد و افراد بسیاری با بالا رفتن سن خود دچار این عارضه می­‌شوند. همچنین امروزه از دست دادن حافظه و ابتلا به آلزایمر یکی از بیماری­‌های رایج در جامعه است که هر ساله عده بسیاری را درگیر می­‌کند.

آلزایمر، ضعف حافظه و زوال مغز همگی در نتیجه عملکرد ناصحیح مغز اتفاق می­افتند اما تحقیقات نشان داده است که با مصرف ماهی، ماده خاکستری مغز به میزان کافی تامین شده و به بافت­‌های عصبی مغز کمک می­کند تا به وظایف خود بهتر عمل کنند. از همین رو کسانی که به طور منظم ماهی و غذاهای دریایی را در برنامه غذایی خود مصرف می­‌کنند، در سنین پیری کمتر دچار آلزایمر یا زوال مغز می­‌شوند.

7. ماهی منبع ویتامین D

در عصر حاضر و با رواج آپارتمان­‌نشینی افراد بسیاری با کمبود ویتامین D روبرو هستند. کمبود این ویتامین مهم و ضروری می­‌تواند سبب بروز بیماری­‌هایی مثل افسردگی، درد عضلانی، استئومالاسی و راشیتیسم گردد؛ به همین دلیل در زندگی شهری ما مجبور هستیم بخش عمده‌­ای از ویتامین D مورد نیاز بدن خود را از طریق مواد غذایی تامین کنیم. یکی از خوراکی­ هایی که مقدار زیادی ویتامین D را در درون خود جای داده است، ماهی می­‌باشد. انواع ماهی­‌ها به ویژه ماهی­ قزل ­آلا و ماهی ­آزاد می­توانند به عنوان یک منبع سرشار از ویتامین D مصرف شوند که کمبود این ماده مغذی در بدن را تامین می­‌کند.

8. بهبود کیفیت خواب با مصرف ماهی

اختلال در خواب و بی­خوابی از جمله مشکلاتی هستند که امروزه تقریبا همه افراد بارها آن را تجربه کرده­‌اند. این مشکلات اغلب ناشی از سبک زندگی شهری و سر و کار داشتن با ابزارهای الکترونیکی به مدت زیاد می‌­باشد و باعث به هم خوردن چرخه طبیعی خواب می­‌شود.

جالب است بدانید که طبق پژوهش­‌های انجام گرفته مصرف ماهی می­‌تواند تا حدود زیادی بر کیفیت خواب افراد تاثیر گذاشته و بی­خوابی را برطرف کند. امگا 3، ویتامین B و ویتامین D موجود در ماهی و خوراک ­های دریایی سبب ترشح هورمون ملاتونین در مغز شده و به بهبود کیفیت خواب کمک می‌­کند.

9. فواید ماهی برای بینایی

بینایی افراد معمولا با بالا رفتن سن کاهش می­‌یابد یا دچار اختلالاتی می­‌شود؛ یکی از بیماری­‌های چشم دژنراسیون ماکولا نام دارد که سبب تاری دید و افت کیفیت بینایی در افراد بالای 50 سال و به خصوص افراد بالای 70 سال می­‌گردد.

اسیدهای چرب امگا 3 با تاثیر مستقیمی که بر روی بینایی و سلامت چشم دارد، می­‌تواند از بروز این نوع بیماری­‌ها در سنین پیری جلوگیری کند. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از مشکلات بینایی حداقل هفته­‌ای یکبار ماهی را در وعده­ های غذایی خود بگنجانید و علاوه بر لذت بردن از طعم عالی این غذای خوشمزه، به حفظ سلامت بدن و چشم‌­های خود کمک کنید.

10. فواید ماهی برای کودکان

بسیاری از کودکان علاقه زیادی به خوردن ماهی دارند، اما در مقابل برخی از بچه­‌ها در خورد و خوراک ذائقه خاصی دارند و ممکن است ماهی را دوست نداشته باشند. با این حال این خوراکی دریایی دارای فواید بی­شماری برای کودکان می‌­باشد و والدین وظیفه دارند ماهی را طوری در غذاها به کار ببرند که فرزندشان این غذای مقوی را مصرف کند. ویتامین ­ها، کلسیم، آهن و فسفر موجود در ماهی برای بدن کودکان لازم و ضروری بوده و نقش مهمی در رشد آن­ها دارد.

مصرف ماهی سبب افزایش هوش کودکان شده و حافظه و سیستم عصبی آنان را تقویت می­‌کند. همچنین محققان بر این باورند امگا 3 که در ماهی­‌ها وجود دارد می­‌تواند به درمان آسم در کودکان کمک کند.

یکی دیگر از خواص ماهی برای کودکان این است که با منظم کردن ضربان قلب و تنظیم فشارخون، احتمال ابتلای کودک به بیماری­‌های قلبی را کاهش می­‌دهد. البته نکته قابل توجه در انتخاب ماهی مناسب برای کودکان، خرید ماهی ­هایی است که کمترین میزان جیوه را دارند.

سخن پایانی

ماهی غذایی مقوی و خوشمزه است که در پخت غذاهای بسیاری مثل قلیه ماهی، ماهی پلو،ماهی شکم­پر و… به کار رفته و در کنار سایر مواد غذایی مصرف می­‌شود؛ این ماده خوراکی سرشار از انواع ترکیبات مغذی، ویتامین ­ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا 3 می­باشد و از آن می­‌توان برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری­‌ها استفاده کرد.

ماهی از ابتلا به بیماری­های گوناگونی مثل سرطان، آسم، آلزایمر، دیابت، حملات قلبی-عروقی و سکته مغزی جلوگیری کرده و طبق جدیدترین تحقیقات به دست آمده تاثیر مفیدی بر بهبود بیماران مبتلا به افسردگی دارد. به دلیل ارزش غذایی بالایی که انواع ماهی­‌ها دارند، مصرف آن­ها به هر فردی با هر سن و سالی توصیه می­‌شود. البته نکته مورد توجه این است که در هنگام خرید ماهی می­‌بایست به کیفیت آن و میزان جیوه موجود در ماهی توجه کنید تا بتوانید سالم ­ترین نوع ماهی را خریداری نمایید.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0

اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اشتراک گذاری مطلب :

10 پاسخ

  1. واقعا ماهی خواص بی نطیری برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی داره

  2. با توجه به این خواص ماهی بهتره ماهی چند وعده ماهی در وعده غذایی داشته باشیم؟

    1. توصیه میشه حداقل 2 تا 3 بار در هفته غذاهایی تهیه کنید که ماهی هم بخشی از مواد تشکیل دهنده اون باشه

    1. ممنون از شما خوشحالم که راضی بودید

    1. خیر خواص ماهی از تن ماهی متفاوت هست

    1. بهترین روش بخار پز کردن ماهی هستش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
لوگو آوان مال