یکی از خاطره انگیزترین و هیجان انگیزترین دورهمی ها و جشنهای آخر هر سال، جشن چهارشنبه سوری است. این جشن قدیمی و باستانی را نیاکان های ما هر سال با شکوه و عظمتی دو چندان برگزار میکردند اما این روزها، با شیوع و همه گیری ویروس منحوس کرونا، این جشن باشکوه را نیز مانند سایر جشنها، باید به صورت خانوادگی و با حضور افرادی اندک برگزار نمود.
با اینکه این روزها شیوه برگزاری جشن شب چهارشنبه سوری با روشهای جشن گرفتن آن در ایران باستان تفاوتهای زیادی پیدا کرده است اما همچنان یکی از مهمترین جشنهای منسوب به ایران باستان، جشن چهارشنبه سوری است. این موضوع میزان اهمیت این جشن در میان ایرانیان را به خوبی نشان میدهد.
غذاهای مخصوص چهارشنبه سوری
ایرانیان باستان مانند سایر مردمان دنیا، در پایکوبیها و برگزاری جشن هایی همچون چهارشنبه سوری، سنت هایی خاص دارند. یکی از این سنتها، طبخ و سرو غذاهای مخصوص و سنتی ایران است. غذاهای ایرانی که اصالتی به اندازه قدمت کشورمان دارند، همیشه یکی از محبوبترین خوراکیهای مردم ایران نیز محسوب میشوند. غذاهای ایرانی که با عشق مادران و خانه داران طبخ میشوند، همیشه طعمی متفاوت نسبت به سایر غذاها برای ما ایرانیان خواهند داشت به همین علت قصد داریم برخی از معروفترین غذاهای چهارشنبه سوری را به شما معرفی کنیم.
اگر شما نیز مشتاقانه منتظر آشنا شدن با این غذاها هستید، تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید و این غذاهای لذیذ را امتحان کنید. غذاهای ایرانی همیشه جزو محبوبترین خوراک های خاورمیانه هستند و به این سبب از محبوبیت زیادی نیز برخوردارند.
آش رشته
تقریبا اغلب مردم ایران اولین غذایی که به عنوان غذای مخصوص چهارشنبه سوری میپزند، آش رشته یا سایر آش های محلی است. آش ها یکی از مقوی ترین و سالم ترین غذاهای ایرانی است که با گیاهان و حبوبات زیادی پخته میشود. اما جدای از سالم بودن این غذاها آش رشته نمادی است برای داشتن یک سال خوب و حل مشکلات مردم در سال جاری.
از دیگر آشهای محبوب این جشن، آش ابودردا است که معمولا این نوع آش را برای افرادی که بیماری خاصی دارند، طبخ میکنند و به این صورت برای او طلب شفا میکنند. این نوع آش دارای ۷ نوع حبوبات در داخل خود است و تنها تفاوتی که این آش با آش رشته دارد در همین مورد هست.
در هر یک از شهرهای ایران از آن جایی که تنوع پخت انواع آش بسیار زیاد است، طبخ آشها در این زمان رواج بسیار زیادی دارد و همراه خود معانی بسیار عمیقی که ریشه در فرهنگ باستانی ما ایرانیان دارد نیز دارند به همین دلیل یکی از معروفترین و رایجترین غذاهای ایرانی که در شب چهارشنبه سوری پخته میشود، آش رشته و سایر آشهای محلی است.
پلو هفت رنگ
در گذشته یکی از معروفترین غذاهای سنتی ایرانی که در شب چهارشنبه سوری پخته میشد، پلو هفت رنگ بود. این نوع پلو با این که پختن آن مدت زمان زیادی وقت میبرد، همچنان محبوبترین غذای ایرانی مخصوص این نوع پایکوبیها به حساب میآمد.
این پلو شامل پلوهای مختلفی از جمله پلوی کشمش، پلو شوید، پلو خرما، پلو زیره، عدس لوبیا و … هست. در حقیقت میتوان در این غذا هر نوع پلویی که مد نظرتان هست اضافه کنید. برای مثال حتی میتوانید پلو پسته یا بادام نیز به این ترکیب اضافه کنید و آن را نوش جان کنید. هدف اصلی این غذا، قرار دادن انواع پلوهای رنگی در کنار یکدیگر و جلوه بخشیدن به سفره است بنابراین به آن حتی میتوان آلبالو پلو و هویج پلو نیز اضافه نمود تا رنگهای بیشتری نیز در این پلو وجود داشته باشند.
البته این نوع پلو حتی در زمان قدیم نیز با این که بسیار محبوب بود به دلیل هزینه بالای مواد آن، به ندرت طبخ میشد و امروزه نیز با توجه به گرانی و سایر مشکلات معیشتی، این غذا، غذایی اقتصادی محسوب نمیشود بنابراین اگر مشکلی با هزینه آن ندارید میتوانید از آن برای مهمانیهای خود استفاده کنید و از بیشمار رنگ داخل این غذا به همراه طعم بینظیر آن لذت ببرید.
البته راههای زیادی نیز برای کاهش هزینه این نوع غذا وجود دارد. برای مثال میتوان از رنگهای خوراکی به جای مخلفات آن استفاده کرد.
مرصع پلو
به طور کلی از آن جایی که این جشن، جشنی قدیمی است و به منظور شادی و جمع کردن افراد خانواده در کنار یکدیگر برگزار میشود، بایدها و نبایدها و همچنین قوانین، اهمیتی ندارند چرا که هدف فقط شادی است. این نکته در مورد غذاهای این شب نیز صدق میکند و بسته به سلیقه افراد، غذاهایی خاص طبخ میشوند.
یکی از محبوبترین و صد البته لاکچری ترین غذاهایی که پختنشان در شب چهارشنبه سوری رایج است، مرصع پلو هست. این نوع پلو از انواع آجیل های خوشمزه تشکیل شده و پلو به همراه آنان پخته میشود. این غذا به دلیل مجلسی بودن و استفاده از مواد غذایی خاص، اغلب در مهمانی های بزرگ سرو میشود.
سخن پایانی
همان طور که در ابتدای این مطلب به آن اشاره کردیم، جشن چهارشنبه سوری در گذشته به دلایلی همانند گردآوری بستگان و آشنایان در کنار هم برگزار میشد. اما با گذشت سالیان زیاد از آن زمان، گویا فرهنگ مردم و نحوه برگزاری این نوع جشنها نیزتغییر کرده است. به طور کلی بهتر است هدف اصلی این جشن را فراموش نکنیم و با سادهترین مواد غذایی، این شب را در کنار هم جشن بگیریم.
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!