انواع پخت برنج شامل موارد مختلفی است؛ اما بیشتر ایرانیها فقط آبکشی و دمی یا کته را میشناسند که درست هم هست ولی شاید برایتان جالب باشد که پخت انواع برنج به صورت ماکروفر هم داریم یا اینکه برنج رستورانی چطور درست میشود. این مطلب را که بخوانید با طرز تهیه انواع برنج آشنا شده و یک متخصص در این زمینه خواهید شد؛ با آوان مال همراه باشید.
انواع پخت برنج
ایران یکی از کشورهایی است که دارای تنوع غذایی زیادی میباشد. کشوری که در گوشه گوشه آن غذاهای مختلفی تهیه و سرو میشود و دستور پخت هر منطقه، خاص همان منطقه است. در این بین در کنار بیشتر خورشتهای ایرانی برنج نیز دیده میشود که طرز تهیه آن در هر منطقه متفاوت است. در این مقاله طرز پخت انواع برنج را برای شما توضیح میدهیم. امیدواریم تا انتها همراه ما باشید و با کمک گرفتن از این مطالب بتوانیم انواع برنج را تهیه و آماده نمایید.
پخت انواع برنج یا پلوهای مورد علاقه ایرانیها
در ابتدا لازم است تعریفی در مورد پلو را دراختیارتان بگذاریم، پلو در ایران و کشورهای خاورمیانه به برنجی گفته میشود که با انواع مواد دیگر نظیر گوشت، سبزیجات، حبوبات، خشکبار و انواع ادویهجات پخته میشود که میتوان آن را به دو صورت آبکش و کته پخت کرد. باید توجه کرد که چلو به معنی برنج ساده میباشد و به جای پلو نمیشود از این اصطلاح استفاده کرد. ناگفته نماند که شما در بنکداری آنلاین آوان مال میتوانید هر نوع برنجی را خریداری کنید، برای مشاهده قیمت برنج عمده کلیک کنید.
همانطور که در مقدمه عنوان شد، در ایران تنوع غذایی زیادی وجود دارد که در این بین انواع پلو نیز موجود است که هر کدامشان مربوط به یک منطقه از کشور هستند.
انواع پلو عبارتند از:
- باقالاپلو
- ماش پلو
- سبزی پلو (که یکی از پلوهای مورد علاقه ایرانیها است و در زمان تحویل سال نو به همراه ماهی آن را پخت و میل میکنند)
- مرصعپلو
- شیرینپلو
- زرشکپلو
- آلبالوپلو
- رشتهپلو
- نخودپلو
- کلمپلو
- عدسپلو
- رشتهپلو
- استانبولیپلو
- لوبیاپلو
برنج ایرانی یکی از خوش عطرترین و خوشپختترین و خوشطعمترین برنجها در دنیا است، در بعضی پلوهای ایرانی مانند کلم پلو و لوبیاپلو از ادویه خاصی نیز استفاده میکنند که میتوان به راحتی با در اختیار داشتن موادی چون گل سرخ یا گل محمدی، زیره، دارچین، زنجبیل، جوز هندی، میخک و هل این ادویه مخصوص را تهیه و در پخت پلوها از آن استفاده نمود.
انواع پختن برنج (5 نوع)
این 5 نوع پخت برنج که در زیر به آنها اشاره میکنیم متداولترین مدلهای طبخ برنج است، این موارد عبارتند از:
- آبکشی
- کته یا دمی
- رستورانی
- پخت برنج با ماکروفر
- طرز پخت برنج قهوه ای
در ادامه هر یک از موارد بالا را توضیح میدهیم:
روش پخت برنج آبکشی
در طرز پخت برنج ایرانی آبکش ابتدا برنج را در ظرفی ریخته و ظرف را با مقداری آب پر میکنید و در انتها، مقداری نمک نیز به آن اضافه میکنید، اجازه میدهید که برنج چند ساعت در آب خیس بخورد و بعد از این مرحله مقداری آب در قابلمه میریزید و قابلمه را بر روی حرارت قرار میدهید و صبر میکنید تا آب داخل قابلمه به جوش آید.
نکته: از اینکه مقدار زیادی نمک روی برنج بریزید نترسید، نمک هیچ مشکلی برای برنج ایجاد نمیکند و شور هم نمیشود، به ویژه برای آبکش کردن برنج برای مراسمات و پخت آن در حجم وسیع، هرچه نمک بیشتری بریزید بهتر است.
وقتی که آب کامل به جوش آمد، برنج را که از قبل گذاشته بودیم در آب نمک خیس بخورد را برمیداریم و آب داخل آن را خالی میکنیم و برنج را داخل آب جوشیده داخل قابلمه میریزیم و اجازه میدهیم برنج در آب پخته شود، زمانی که برنج نرم و پخته شد آن را در یک صافی، تخلیه میکنیم و برنج داخل صافی را به قابلمه برگردانده و بر روی حرارت کم میگذاریم و بر روی سرقابلمه یک دم کنی قرار میدهیم و اجازه میدهیم که برنج به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد.
در پخت برنج آبکش میتوان ته دیگهای مختلف را نیز درست کرد. باید دقت کرد که اگر زمان پخت برنج بیشتر از حد معمول باشد برنج خمیر میشود.
در روش آبکشی به ازای هر نفر یک پیمانه برنج را به مدت یک ساعت در آب ولرم و نمک خیس میشود. سپس به نسبت یک پیمانه برنج، چهار پیمانه آب در قابلمه جوش میآوریم و بعد از اضافه کردن برنج، اجازه میدهیم به مدت 8 تا 10 دقیقه در آب پخته شود. بعد از پخته شدن برنج آن را آبکش میکنیم و همراه با روغن آن را به مدت 20 تا 30 دقیقه به قابلمه بر میگردانیم و در آن را میگذاریم.
طرز تهیه برنج کته یا دمی
در پخت برنج به صورت کته نیازی نیست برنج را در آب نمک به مدت چند ساعت خیساند. در این شیوه از پخت برنج، ابتدا برنج را شسته و بعد به ازای یک فنجان برنج دو فنجان آب در قابلمه ریخته و قابلمه را بر روی اجاق قرار میدهیم و اجازه میدهیم که آب بر روی حرارت بخار شود و زمانی که آب در بین دانه برنج بخار شد، دم کنی را بر روی سرقابلمه قرار میدهید و اجازه میدهید که برنج دم بکشد.
نکته: برای اینکه بفهمید چه مقدار آب نیاز است، وقتی برنج را خوب شستید، انگشت خود را روی سطح برنج قرار دهید، اگر آب تا یک بند انگشت بالاتر از برنج بود، یعنی میزان آب کافی است. این تکنیکی است که همه مادرهای ایرانی از همین روش استفاده میکنند!
بعد از شستن برنج، آن را به همراه روغن و نسبت یک پیمانه برنج و یک پیمانه آب داخل قابلمه میریزیم و روی گاز قرار میدهیم تا آب به جوش آید. بعد از 8 دقیقه حرارت را کم میکنیم و 10 الی 15 دقیقه هم میزنیم تا آب برنج تمام شود. سپس برنج را به مدت 25 تا 30 دقیقه دم میکنیم. [شاید برخی برنجها نیاز به مدت زمان بیشتری برای دم کردن داشته باشند.]
طرز پخت برنج رستورانی
طرز پخت برنج رستوران چیز خاصی نیست در واقع همان روش آبکشی است با این تفاوت که برنج را کمی زندهتر بر میدارند تا اصطلاحا برنج “دان” شود. برنج در رستورانها به مدت طولانی خیس میخورد. در قدم بعدی آنها برنج را به اصطلاح زنده یا همان سفتتر آبکش میکنند و مدت بیشتری را برای دم کردن اختصاص میدهند.
در برخی رستورانها به دلیل اینکه همان موقع برنج طبخ نمیشود و برنج را بیشتر گرم میکنند، این روش بسیار رایج است. چون ممکن است برنجی که میپزند همان روز تمام نشود و مابقی آن برای روز بعد بماند، بنابراین برای جلوگیری از بیات شدن برنج آنرا کمی زنده بر میدارند.
پخت برنج در ماکروفر یا ماکروویو
شاید این روش پخت خیلی در بین ایرانیها رواج نداشته باشد اما در خارج از ایران یکی از روشهای متداول است. از آنجایی که در خیلی از آشپزخانههای ایرانی ماکروفر یا ماکروویو وجود دارد، بد نیست به این روش هم اشاره کنیم.
برای پخت برنج در ماکروفر ابتدا برنج را خیس کنید، مثل روش آبکشی؛ بعد آب برنج را خالی کرده و دوباره به آن آب اضافه کنید [یک بند انگشت آب روی برنج کافی است]، نمک و روغن هم که باید اضافه کنید [به میزان لازم] بعد آنرا در ظرفی که مناسب ماکروفر است بریزید و آنرا داخل دستگاه قرار دهید.
خیلی از ماکروفرها تنظیمات مخصوص پخت برنج دارند، اگر داشت گزینه rice را انتخاب کرده و دکمه start را بزنید؛ اما اگر نداشت زمان را روی 15 تا 20 دقیقه تنظیم کرده و بعد استارت کنید.
طرز پخت برنج قهوه ای
برنج قهوهای یکی دیگر از برنجهایی که به دلیل داشتن کربوهیدرات پیچیده که باعث سرعت جذب پایین آن در بدن میشود و داشتن فیبر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. این برنج در پیشگیری از دیابت، جلوگیری از سرطان روده و سینه، بهبود سیستم گوارش، جلوگیری از افزایش وزن و درمان اختلالات عصبی مفید میباشد.
از نظر طعم، برنج سفید دارای طعم ملایمتری است. برنج قهوهای برای غذاهایی با طعم تند مثل ماهی دودی و سس سویا استفاده میشود و طعم این مواد را ملایمتر میکند. برنج قهوهای به خاطر لایه سبوسی که دارد به مدت زمان پخت بیشتری نیاز دارد و مدت زمان پخت و نحوه پخت آن با برنج سفید متفاوتتر ماست.
این برنج پرانرژی که باعث تقویت سیستم ایمنی نیز میگردد را به روش زیر بپزید:
- باید چند ساعت قبل از پخت در آب خیس بخورد تا مراحل پخت آن بهتر انجام شود؛ قبل از پخت برنج آن را چند ساعت قبل از این که بپزد داخل یک ظرف با مقداری آب قرار میدهیم تا خیس بخورد.
- آب برنج را خالی کرده و آن را چند دفعه با آب شستشو میدهیم، در هر بار شستشو مقداری آب در ظرف میریزیم و دوباره آب را خالی میکنیم. در مرحله بعدی باید توجه کنید که به ازای یک فنجان برنج، دو فنجان آب در قابلمه میریزیم.
- دو فنجان آب را به همراه یک فنجان برنج قهوهای و مقداری نمک در قابلمه ریخته و قابلمه را بر روی حرارت قرار میدهیم تا زمان جوش آب صبر میکنیم.
- زمانی که آب به جوش آمد اجازه میدهیم که آب برنج کم کم بر روی حرارت بخار شود، این کار تا زمانی ادامه پیدا میکند که لابه لای دانههای برنج هیچ آبی نباشد.
- بعد از این مرحله درب قابلمه را دم کنی بکشید و حدود ۳۵ تا ۴۰ دقیقه به زمان احتیاج دارید که این برنج پر خاصیت دم بکشد و پخته شود.
سعی کنید که این برنج را به صورت کته درست کنید تا مواد مغذی و ویتامینهای موجود در آن از بین نرود و خاصیت خود را از دست ندهد، این برنج بهترین نوع برنج برای افراد دیابتی میباشد.
نکته مهم و قابل توجهی که برای طبخ برنج قهوهای باید در نظر بگیرید این است که سبوس برنج قهوهای باید حسابی نرم و پخته شود تا زیر دندان احساس نشود. سبوس داخل این برنج حتما باید پخته شود به خاطر همین این برنج کمی حالت شفته، کته و نرم پیدا میکند و آن را باید همیشه کمی نرم و به صورت شفته بپزید و توقع دانه دانه شدن مثل برنج سفید را نداشته باشید.
این برنج به صورت آبکش نیز پخته میشود، در طرز پخت برنج قهوه ای به صورت آبکش هم باید به این نکته که سبوس داخل برنج باید نرم شود توجه کنید و مدت زمان پخت بیشتری را برای این برنج در نظر بگیرید.
برنج سفید به دو صورت آبکش و کته پخته میشود که در حالت پخت کته این برنج خاصیت آن از بین نمیرود و توصیه میشود که معمولا برای کودکان از این شیوه پخت برنج استفاده کنید. در نواحی شمالی ایران پخت برنج بیشتر به صورت کته انجام میشود. با برنج علاوه بر پلو، غذاهای دیگری نیز تهیه میشود یکی از این غذاها شیر برنج میباشد، اگر علاقمند به طبخ این دسر هستید حتما مقاله طرز تهیه شیر برنج را بخوانید.
جلوگیری از خمیر شدن در طرز پختن برنج
یکی از نکتههایی که بیشتر خانمها در مورد پخت برنج با آن مواجه هستند، این مطلب میباشد که چگونه از خمیر شدن برنج جلوگیری کنند. اگر به نکات زیر توجه کنید، از بروز چنین مشکلی جلوگیری میکنید:
- آب برنج را به اندازه بریزید (برای برنج کته یک بند انگشت)
- در هنگام پخت برنج به صورت آبکشی، از جوش خوردن بیش از حد خودداری کنید، در این صورت به اصطلاح برنج شما “میرود” و شفته میشود.
- نکته بعدی در جلوگیری از شفته شدن برنج، این نکته است که زمانی که برنج را در آب جوش میریزید به هیچ عنوان نباید زیر گازتان را کم کنید زیرا با این کار برنجی شفته نصیبتان خواهد شد.
روش قد کشیدن برنج
بهترین روش قد کشیدن برنج این است که از یک اشتباه متداول پرهیز کنید و آن هم ریختن آب سرد روی برنج است، به نکات زیر توجه کنید:
- زمانی که برنج را آبکش میکنید آب سرد روی برنج نریزید زیرا با این کار جلوی قد کشیدن برنج را میگیرید.
- میتوانید به دلخواه یک لیوان دوغ در زمان جوش برنج اضافه کنید.
- در زمان جوشیدن برنج، یک تکه یخ یا آب بسیار سرد اضافه کنید تا به اصطلاح برنج دچار شوک شود.
- از قابلمه مناسب برای تهیه برنج استفاده کنید زیرا قابلمه کوچک هم برنج شما را خمیر میکند و هم برنج شما خوب قد نمیکشد.
- میتوانید دو قاشق آبلیمو یا سرکه در زمان جوشیدن به برنج اضافه کنید تا هم رنگ برنج سفیدتر شود و هم برنج قد بیشتری بکشد.
- حتما برنج خود را از چند ساعت قبل در آب نمک خیس کنید تا برنج قد بیشتری بکشد و خرد نشود.
درمواقعی مقدار برنج پخته شده بیشتر از حد لازم میباشد، در این مواقع میتوانید برنج را در ظرف در بستهای قرار دهید و داخل یخچال نگهداری کنید. باید توجه داشته باشید که حتما درب ظرف بسته باشد، تا از خشک شدن برنج نیز جلوگیری شود و برنج تازه بماند. مدت نگهداری برنج کوتاه میباشد و به مدت زمان طولانی نمیتوان برنج پخته شده را در یخچال نگهداری کرد، درباره اینکه از کجا بفهمیم برنج پخته خراب شده مقاله مرتبط با این موضوع را بخوانید.
روش سریع پخت انواع برنج
برای این که بتوانید برنج خود را زودتر درست کنید، چند روش کاربردی را حتما مد نظر داشته باشید. اول این که میتوانید در زمان گذاشتن آب برنج، از آب گرم استفاده کنید اما حتما حواستان به این موضوع باشد که در این مورد زمان جوشاندن برنج نصف میشود.
نکته بعدی برای تهیه سریع برنج این است که زمان جوشاندن آن را بیشتر کنید و زمان دم کردن آن را کاهش دهید. این گونه شما میتوانید برنج خود را زودتر و آسان تر آماده مصرف کنید.
تجربه شما از طرز تهیه انواع برنج
همه ما چه مرد، چه زن حداقل یکبار برنج پختیم، شاید نکاتی که شما میدانید را بقیه ندانند، چقدر خوب است که شما هم در زیر همین مطلب تجربه خودتان از طرز تهیه انواع برنج را کامنت کنید تا دیگران هم استفاده کنند. ما سعی کردیم انواع پخت برنج را توضیح دهیم، بقیهاش با شما!
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیاز: 0
اولین کسی باشید که به این مقاله امتیاز میدهد!